ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto a declarat că țara nu își dorește un conflict între Est și Vest, pentru că atunci când acesta are loc, Ungaria și țările din centrul Europei au cel mai mult de suferit. În consecință Szijjarto a adăugat că țara sa își dorește o colaborare pragmatică între cele două părți.
 
Declarația a survenit în contextul anunțului retragerii SUA din tratatul INF .

„Eu reprezint o mică țară central-europeană care a învățat o lecție clară din istorie. Iar aceasta este că oricând există un conflict între Vest și Est central-europenii pierd mereu. Deci interesul de securitate al Europei centrale este o cooperare pragmatică între Est și Vest. Deci tot ce susține cooperarea pragmatică este pozitiv din perspectiva regiunii noastre, și tot ce subminează această cooperare nu ajută din perspectiva noastră”, a declarat liderul maghiar.

El a ținut să precizeze că țara sa nu are prea multe pârghii de acțiune în acest dosar. „Putem doar să ținem pumnii pentru o cooperare mai pragmatică între Est și Vest în prezent. Ceea ce vedem este că țările vest-europene de obicei critică Rusia la suprafață, dar în subteran companiile vestice fac afaceri enorme cu companiile rusești, de miliarde de euro”, a afirmat el.

„Sperăm că în viitor cooperarea dintre Rusia și SUA va fi bazată pe respect reciproc, ceea ce nu se întâmplă acum, dar noi, ca o țară mică, putem doar să sperăm la asta, nu avem prea multe pârghii”, a mai spus Szijjarto la sosirea la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe.

Ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn a declarat vineri că UE vrea să fie un „mediator pozitiv” între Rusia și SUA pentru a evita o reînarmare nucleară care ar afecta Europa.

„Din punct de vedere geografic suntem cei prejudiciați dacă o reînarmare este la ordinea zilei”, a spus ministrul despre intenția SUA de a se retrage din INF.

Șeful diplomației luxemburgheze are încredere că este posibil ca cele două părți să fie aduse la masa negocierilor și crede că Europa ar trebui să fie „un mediator pozitiv”. Ar fi o „nebunie” ca, după căderea Zidului Berlinului, Europa să se întoarcă la o cursă a înarmării care ar diviza-o și ar slăbi-o, a mai afirmat Jean Asselborn