Moș Dobri, supranumit „Cerșetorul pentru Hristos”, unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria, a trecut la Domnul, la vârsta de 103 ani. 
 
 „Bucurați-vă, întru Domnul!”, cu acest salut Moș Dobri sau Sfântul  din Bailovo îi întâmpina zilnic pe oamenii care se milostiveau de el. Dar care strângea banii adunați din cerșit pentru a ajuta bisericile, catedralele și spitalele. Imaginea lui Moș Dobri, așezat, smerit, lângă Catedrala Sfântul Alexandru Nevski sau pe lângă Biserica Sfinții Chiril și Metodie, a făcut înconjurul lumii, devenind subiect al multor reportaje.

Popularitatea sa era atât de mare, încât ziarele și televiziunile din Bulgaria, și nu numai, i-au cinstit personalitatea. În 2000, i-a fost dedicat chiar un film documentar, în care spunea că „adevărata bunătate este dreaptă”, iar site-ul Novinite îl desemna, în 2013, „Omul Anului”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma exploziei unei bombe,  a rămas aproape surd. Și-a dus viața într-o casă parohială aflată lângă Sofia, de unde venea zilnic, pe jos, 25 de kilometri, purtând haine făcute manual și opinci în picioare. Arșiță, ger sau ploaie, cu sfințenie, „Cerșetorul pentru Hristos” își întâmpina compatrioții cu un zâmbet și cu salutul „Bucurați-vă, întru Domnul!”. Din banii strânși la cerșit, zeci de mii de euro, a sprijinit material reconstruirea Mănăstirii Eleșnița, închinată Maicii Domnului, aflată la numai câțiva kilometri est de Sofia și a donat pentru renovarea Catedralei Alexandr Nevski din Sofia.

Mesajul său era la fel de puternic precum bucata de lemn pe care dormea: „Nu trebuie să furi, sa minți, să comiți adulter. Trebuie să îi iubești pe ceilalți așa cum Dumnezeu ne iubește pe noi”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews