Moș Dobri, supranumit „Cerșetorul pentru Hristos”, unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria, a trecut la Domnul, la vârsta de 103 ani. 
 
 „Bucurați-vă, întru Domnul!”, cu acest salut Moș Dobri sau Sfântul  din Bailovo îi întâmpina zilnic pe oamenii care se milostiveau de el. Dar care strângea banii adunați din cerșit pentru a ajuta bisericile, catedralele și spitalele. Imaginea lui Moș Dobri, așezat, smerit, lângă Catedrala Sfântul Alexandru Nevski sau pe lângă Biserica Sfinții Chiril și Metodie, a făcut înconjurul lumii, devenind subiect al multor reportaje.

Popularitatea sa era atât de mare, încât ziarele și televiziunile din Bulgaria, și nu numai, i-au cinstit personalitatea. În 2000, i-a fost dedicat chiar un film documentar, în care spunea că „adevărata bunătate este dreaptă”, iar site-ul Novinite îl desemna, în 2013, „Omul Anului”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma exploziei unei bombe,  a rămas aproape surd. Și-a dus viața într-o casă parohială aflată lângă Sofia, de unde venea zilnic, pe jos, 25 de kilometri, purtând haine făcute manual și opinci în picioare. Arșiță, ger sau ploaie, cu sfințenie, „Cerșetorul pentru Hristos” își întâmpina compatrioții cu un zâmbet și cu salutul „Bucurați-vă, întru Domnul!”. Din banii strânși la cerșit, zeci de mii de euro, a sprijinit material reconstruirea Mănăstirii Eleșnița, închinată Maicii Domnului, aflată la numai câțiva kilometri est de Sofia și a donat pentru renovarea Catedralei Alexandr Nevski din Sofia.

Mesajul său era la fel de puternic precum bucata de lemn pe care dormea: „Nu trebuie să furi, sa minți, să comiți adulter. Trebuie să îi iubești pe ceilalți așa cum Dumnezeu ne iubește pe noi”.2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.