ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vor fi luate măsuri disciplinare împotriva soldaților și ofițerilor muntenegreni care au luat parte la „Liturghiile” de protest, care au loc în Muntenegru de câteva săptămâni în semn de protest față de noua lege a Libertății Religioase, a anunțat șeful Statului Major al Forțelor Armate ale țării, generalul Dragutin Dakici, informează B92.

Mai mult, personalul militar surprins la aceste manifestații religioase publice vor fi eliminați din Armată, a anunțat el.

Conform sursei citate, Armata muntenegreană a primit informații că mai mulți soldați și ofițeri activi iau parte la aceste manifestări, iar serviciile speciale din această țară ar strânge date pentru a vedea dacă personalul militar participant nu pregătește o rebeliune.

Generalul Dakici a explicat că deși aceste proteste sunt cauzate de o problemă religioasă, ele ar fi de fapt îndreptate împotriva ordinii constituționale și a suveranității Muntenegrului. Această temă, a protestelor mascate, este dragă autorităților de la Podgorița, care încearcă să pună nemulțumirea sutelor de mii de oameni care manifestează săptămânal pe seama ingerinței Serbiei. Belgradul a negat vehement această ipoteză.

De asemenea, Armata Muntenegreană a ordonat membrilor săi să-și exercite influența asupra rudelor care doresc să participe la protestele generate de noua lege a Libertății Religioase.

În ultimele săptămâni, sute de mii de persoane au protestat împotriva noii legi a libertății religioase, ale cărei prevederi sunt considerate a fi îndreptate exclusiv împotriva Bisericii Ortodoxe a Serbiei, de care ține majoritatea populației muntenegrene.
 
La finalul lunii ianuarie, peste 200.000 de oameni au ieșit în stradă în Muntenegru la protestele conduse de preoții ortodocși, aproximativ o treime din întreaga populație a țării.
 
Armata Muntenegrului numără aproximati 2.500 de soldați și alți 2 800 de rezerviști.