ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat luni că nu va promulga proiectele de lege privind reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii care, potrivit criticilor, afectează independența justiției, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

„Această lege (cu privire la Curtea Supremă) nu va întări sentimentul de justiție în societate. Aceste legi trebuie să fie rectificate”, a declarat șeful statului într-o declarație televizată. 'Reformele justiției sunt necesare, însă nu trebuie să genereze confruntări în cadrul societății și nici să ducă la divizarea țării”, a adăugat Duda, citat de EFE.

„Am decis să trimit legea înapoi la Sejm (camera inferioară a Parlamentului - n.r.), ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât și celui privind Consiliul Național al Magistraturii”, a continuat Duda, potrivit Reuters.
 
Mii de persoane au ieșit în stradă în întreaga Polonie în ultimele zile, pentru a protesta față de reformele în domeniul justiției, inițiate de conservatorii aflați la Putere. Manifestanții acuză că proiectele respective subordonează politic sistemul judiciar.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a amenințat săptămâna trecută că vor exista consecințe disciplinare dacă parlamentarii polonezi nu amână reformele judiciare, inclusiv controversata lege a Curții Supreme. El a spus că UE ia în calcul declanșarea articolului 7 supranumit și „arma nucleară”, un instrument punitv împotriva statelor UE recalcitrante,  prin care Polonia ar putea rămâne fără drept de vot în cadrul blocului comunitar.