ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat marți convocarea de alegeri parlamentare anticipate pentru data de 21 iulie, potrivit unui decret publicat pe site-ul Președinției, care oficializează dizolvarea Parlamentului, relatează AFP, citată de Agerpres. 

Decretul prezidențial „pune capăt puterii Parlamentului”, ostil președintelui proaspăt învestit, și „fixează alegeri legislative anticipate pe 21 iulie”.

Volodimir Zelenski și-a anunțat luni hotărârea de a dizolva actualul Parlament, ales în 2014, aceasta fiind una dintre primele decizii de după preluarea funcției de președinte al Ucrainei. Este o mișcare menită să elimine actuala majoritate politică din Parlament, fidelă contracandidatului său în alegerile prezidențiale, dar și o încercare de a profita acum de electoratul favorabil (care l-a ales președinte în al doilea tur de scrutin cu o majoritate de 73% din voturi) pentru a câștiga o configurație parlamentară favorabilă. Alegerile legislative, care ar fi trebuit să aibă loc în octombrie, se vor desfășura, anticipat, pe 21 iulie.

Anunțându-și decizia de a dizolva Parlamentul luni, noul președinte a cerut și membrilor Guvernului să demisioneze, deși legea ucraineană nu obligă schimbarea Executivului decât după alegerile parlamentare.
 
Cu toate acestea, premierul Volodimir Hroisman, în funcție din aprilie 2016, a anunțat luni că va demisiona după ședința de Guvern de miercuri, invocând neînțelegeri cu președintele proaspăt învestit. Tot luni și-au mai anunțat demisiile alți doi membri ai cabinetului Hroisman, cărora președintele Zelenski le ceruse explicit plecarea: ministrul Apărării, Stepan Poltorak, și directorul Serviciului de Securitate, Vasil Hristak, informează Europa Liberă.

Anunțul dizolvării Parlamentului de către Președintele Republicii, procedură complexă și precis reglementată, a suscitat discuții aprinse, decizia fiind calificată drept neconstituțională de o parte a politicienilor și analiștilor, care i-au solicitat lui Volodimir Zelenski să renunțe la acest demers.