ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Actualizare ora 20:27 – Majoritatea străinilor uciși în atacul terorist din Istanbul erau cetățeni ai țărilor din Orientul Mijlociu, inclusiv Liban, Iordania, Israel, Arabia Saudită și Irak, informează hurriyetdailynews.com.

Ȋn clubul din Reina au fost uciși, în noaptea de Anul Nou, 39 de oameni: 25 de bărbați și 14 femei. 

Autoritățile din Turcia au confirmat până acum identitatea a 38 dintre victime. 25 sunt cetățeni străini, și 13 - cetățeni turci.

Printre victimele străine sunt șapte cetățeni din Arabia Saudită, trei libanezi, doi tunisieni, doi indieni, doi marocani, doi iordanieni, doi irakieni, un cetățean kuweitian, unul canadian, unul israelian, unul sirian și unul rus. O victimă a fost identificată ca având dublă cetățenie, turco-belgiană.

Actualizare ora 19:20 - Un cetățean din Republica Moldova se află printre persoanele care au fost rănite în urma atentatului terorist de la Istanbul. Anunțul a fost făcut de premierul Pavel Filip, informează publika.md.

„Am fost informat de omologul meu din Turcia că printre cei care au avut de suferit în urma atentatului terorist de la Istanbul, în noaptea de 31 decembrie, este și un cetățean al Republicii Moldova. Am solicitat Ministerului de Externe și Ministerului Sănătății să colaboreze cu instituțiile de resort din Turcia în vederea acordării ajutorului necesar și a asigurării unui tratament adecvat concetățeanului nostru rănit în atacul terorist, dar și a sprijinului necesar familiei acestuia. Republica Moldova condamnă cu fermitate acest act sângeros si transmitem condoleante familiilor si autoritatilor turce”, a spus Pavel Filip.

Actualizare ora 14:50 - Poliția turcă a reținut opt suspecți, bănuiți că ar avea legătură cu atacul terorist comis de Anul Nou în clubul de noapte Reina din Istanbul, informează hurriyetdailynews.com.
 
Organizația jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat luni, printr-un comunicat, responsabilitatea pentru atentatul produs într-un club din Istanbul în noaptea de Anul Nou, când 39 de persoane au fost ucise de un atacator care a reușit să fugă, transmit Reuters, AFP și DPA.

„În continuarea operațiunilor binecuvântate pe care Statul Islamic le întreprinde împotriva apărătorului crucii, Turcia, un soldat eroic al califatului a lovit unul din cele mai faimoase cluburi de noapte unde creștinii își celebrau sărbătoarea apostată”, afirmă comunicatul organizației jihadiste, postat pe serviciul de mesagerie online Telegram, o metodă pe care gruparea a mai folosit-o pentru a revendica atacuri, conform Agerpres.

Ȋn comunicat se susține și că „atacul a fost întreprins ca răspuns la un ordin al liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, de a lovi Turcia”.

Potrivit Reuters, autoritățile turce nu au comentat deocamdată pe marginea comunicatului. 
Cotidianul turc Hürriyet scrie că autoritățile consideră că atacatorul care a ucis 39 de persoane într-un club din Istanbul în noaptea de Anul Nou are legături cu organizația jihadistă Statul Islamic (SI) și ar putea fi originar din Asia Centrală. Fără a cita surse, publicația afirmă că bărbatul, dat încă în urmărire, este suspectat de legături cu SI și ar putea fi de origine kârgâză sau uzbekă.

Ȋnregistrările video apărute pe internet arată că atacatorul, care a pătruns în clubul Reina înarmat cu un AKM, are pregătire militară. 

 
Conform ziarului Hürriyet, autoritățile turce consideră că e posibil ca atacatorul din noaptea de Anul Nou să aibă legături cu celula care a comis triplul atentat sinucigaș din iunie de pe aeroportul din Istanbul, soldat cu 47 de morți și atribuit SI.

Pe urmele atacatorului din clubul de noapte Reina s-a declanșat o vastă operațiune de căutare.