ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O știre senzațională, publicată de Bloomberg, agenție care nu publică „fake-news-uri”, mai ales economice, demonstrează că sancțiunile sunt numai pentru căței. La fel, și Foametea.

Administrația Biden a cerut în mod discret companiilor americane, agricole și maritime, să cumpere și să transporte o cantitate mai mare de îngrășăminte din Rusia, scrie Bloomberg, citând surse apropiate afacerii.

Inițiativa survine pe fondul scăderii dramatice a aprovizionărilor cu îngrășăminte rusești, de frica sancțiunilor, având ca efect o „explozie a costurilor la alimente în lumea întreagă”.

Dat fiind că Rusia este un producător foarte important de îngrășăminte agricole, SUA și Rusia au introdus în mod prudent o serie de excepții în cadrul sancțiunilor împotriva relațiilor comerciale cu regimul lui Putin.

Cu toate acestea, numeroase firme de transport, bănci și asigurări s-au ținut departe de importurile de îngrășăminte din Rusia de teamă să nu facă greșeli de procedură care să încalce hățișul complicat al sancțiunilor și care să îi coste mai mult decât ar fi profitul operațiunilor comerciale.

De la începutul anului, exporturile de îngrășăminte agricole ale Rusiei au scăzut cu 24%.

Exporturile de îngrășăminte din Rusia reprezintă o cincime din totalul mondial.

Bloomberg comentează că gestul Statelor Unite demonstrează încă o dată că Occidentul se află între ciocan și nicovală: dorind să în pedepsească pe Putin pentru invadarea Ucrainei, nu știe cum să procedeze ca sancțiunile să nu se întoarcă împotriva sa.

La summit-ul NATO de la Bruxelles, din martie, Joe Biden a avertizat că sancțiunile vor însemna un preț greu și pentru cei care le-au dictat, inclusiv foamete:

„Am vorbit și despre penuria de alimente, care va deveni o realitate.”

Și:

„Prețul sancțiunilor nu este impus doar Rusiei. Este impus și unui număr îngrozitor de mare de țări, inclusiv țări europene, dar și țării noastre.”

Criza de alimente își arată deja colții în mai multe țări din Occident.

Macron a anunțat ajutoare pentru familiile din clasa medie, iar Germania a înregistrat cele mai mari scumpiri la alimente din ultimii 40 de ani.

La începutul lunii iunie, Washingtonul a trimis emisari la negocierile dintre ONU și Moscova legate de problemele de aprovizionare, care se desfășoară sub spectrul amenințării că livrările insuficiente de îngrășăminte din Rusia vor afecta grav recoltele agricole mondiale de anul viitor.

Moscova a cerut Statelor Unite să garanteze ferm companiilor importatoare de îngrășăminte mondiale că nu vor suferi rigorile sancțiunilor, ca o condiție pentru a debloca livrările.

Ivan Timofeev, expert la Kremlin în domeniul sancțiunilor, a declarat:

„Pentru Rusia este cu adevărat important ca autoritățile americane să trimită un semnal clar că aceste acorduri (de livrare a îngrășămintelor) sunt permise și în interesul securității alimentare mondiale și că nu (firmele) nu ar trebui să refuze să le onoreze.”

Până acum, Washingtonul NU a oferit această garanție. Dar PE ȘEST își îndeamnă propriile companii să importe îngrășăminte, dându-le asigurări că nu vor păți nimic.

Alte țări, care nu au pâinea și cuțitul, rămân să se uite cu jind la masa stăpânilor, așteptând să le pice și lor ceva firimituri.