ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ActiveNews vă prezintă, în premieră în România, primul discurs al celui de-al 45-lea președinte american în fața Congresului Statelor Unite ale Americii.
 
Ca și discursul de la inaugurare, prezentat de asemenea în premieră integral în românește de ActiveNews, și acum avem în fața un document istoric, ce va fi consultat atunci când se va analiza prestația prezidențială a lui Donald Trump. Pentru că alții au transmis doar bucăți sau secvențe pe care le-au comentat ideologic, vă punem la dispoziție discursul integral, fără alte comentarii, pentru a judeca dumneavoastră:

 
Domnule Președinte, Domnule Vicepreședinte, Membri ai Congresului, Primă Doamnă a Statelor Unite și cetățeni ai Americii, în această seară, când marcăm încheierea sărbătoririi Lunii Istoriei Negrilor, ne amintim de calea națiunii noastre către drepturile civile și munca ce încă ne mai rămâne de făcut.

Recentele amenințări care au vizat Centrele Comunitare Evreiești și vandalizarea cimitirelor evreiești, precum și atentatul de săptămâna trecută din Kansas City, ne reamintesc că, chiar dacă suntem o națiune divizată în ce privește politicile, suntem o țară care este unită în a condamna ura și răul în toate formele sale foarte urâte.

Fiecare generație americană duce torța adevărului, libertății și dreptății într-un lanț neîntrerupt din trecut până în prezent.

Această torță este acum în mâinile noastre și o vom folosi pentru a lumina întreaga lume. Sunt aici în această seară pentru a aduce un mesaj de unitate și putere, și este un mesaj venit adânc din inima mea.

Un nou capitol de măreție americană începe acum, o nouă mândrie națională se manifestă în națiunea noastră, și o nouă creștere a sentimentului de optimism face ca visurile imposibile să devină realizabile pentru noi.

Ceea ce vedem astăzi este reînnoirea spiritului american.

Aliații noștri vor afla că America este din nou gata să conducă.

Toate națiunile lumii, prieteni sau dușmani, vor afla că America este puternică, America este mândră și America este liberă.

Peste 9 ani, Statele Unite vor sărbători cea de-a 250-a aniversare a fondării noastre, 250 de ani de la ziua în care ne-am declarat independența.

Va fi unul din marile momente de referință ale istoriei lumii.

Dar cum va arăta America atunci când vom ajunge în al 250-lea an?

Ce fel de țară vom lăsa pentru copiii noștri?

Nu voi permite ca greșelile din ultimele decenii să definească cursul viitorului nostru.

Pentru prea mult timp, am privit cum clasa noastră de mijloc s-a micșorat în timp ce am exportat locurile noastre de muncă și bogăția noastră către țări străine.

Am finanțat și am construit câte un proiect global după altul, dar am ignorat soarta copiilor noștri din centrele orașelor Chicago, Baltimore, Detroit și din atât de multe alte locuri de pe cuprinsul țării noastre.

Am apărat granițele altor națiuni, în timp ce am lăsat granițele noastre larg deschise, pentru ca oricine să le treacă și pentru ca drogurile să pătrundă la o rată fără precedent astăzi!

Și am cheltuit trilioane și trilioane de dolari în străinătate, în timp ce infrastructura noastră de acasă s-a deteriorat atât de rău.

Apoi, în 2016, pământul s-a cutremurat sub picioarele noastre.

Rebeliunea a început ca un protest cu voce scăzută, vorbit de familiile de toate culorile și credințele, familii care vroiau doar o șansă corectă pentru copiii lor și o atenție binemeritată pentru îngrijorările lor.

Dar apoi vocile încete au devenit un cor zgomotos, pe măsură ce mii de cetățeni vorbeau cu voce tare împreună, din orașe mici și mari, de pe întreg cuprinsul țării noastre.

În final, corul a devenit un cutremur și oamenii au venit cu zecile de milioane și erau toți uniți de o cerere simplă, dar crucială: că America trebuie să-și pună înainte propriii cetățeni, pentru că numai atunci putem face America măreață din nou!

Industrii muribunde se vor întoarce cu putere la viață.

Veteranii eroici vor primi îngrijirea de care au nevoie cu atâta disperare.

Armata noastră va primi resursele pe care bravii ei războinici le merită din plin.

Infrastructura care se năruiește va fi înlocuită cu noi drumuri, poduri, tunele, aeroporturi și căi ferate care vor sclipi de-a lungul foarte frumoasei noastre patrii.

Teribila noastră epidemie a drogurilor se va încetini și, în final, se va opri.

Iar centrele orașelor noastre neglijate vor vedea o renaștere a speranței, siguranței și șanselor.

Mai presus de orice altceva, ne vom ține promisiunile față de poporul american!

Vă mulțumesc.

A trecut puțin peste o lună de la inaugurarea mea și doresc să profit de acest moment pentru a informa națiunea asupra progresului pe care l-am făcut în ținerea acelor promisiuni.

De la alegerea mea, Ford, Fiat-Chrysler, General Motors, Sprint, Softbank, Lockheed, Intel, Walmart, și multe altele au anunțat că vor investi miliarde și miliarde de dolari în Statele Unite și vor crea zeci de mii de noi locuri de muncă americane!

Piața bursieră a câștigat aproape trei trilioane de dolari în valoare de la alegerile din 8 noiembrie, un record.

Am economisit din banii contribuabililor sute de milioane de dolari prin scăderea prețului fantasticului, și este un fantastic nou avion de vânătoare F-35, și vom mai economisi mai multe miliarde de dolari din contractele întregului nostru guvern.

Am instituit o înghețare a angajărilor de noi lucrători federali civili și neesențiali.

Am început să asanăm mlaștina corupției guvernamentale prin impunerea unei interdicții de 5 ani asupra lobby-ului efectuat de oficiali ai puterii executive și o interdicție pe viață de a deveni lobbyiști pentru un guvern străin.

Am întreprins un efort istoric pentru a reduce masiv reglementările care elimină locurile de muncă, prin crearea unui grup de lucru pentru dereglementare în interiorul fiecărei agenții guvernamentale.

Și impunem o nouă regulă care prevede ca pentru fiecare nouă reglementare, alte două reglementări vechi trebuie eliminate!

Vom abroga reglementările care amenință viitorul și mijloacele de trai ale minunaților noștri mineri.

Am eliminat obstacolele pentru construcția conductei de acces Keystone și Dakota, creând astfel zeci de mii de locuri de muncă, și am emis o nouă directivă ca noile conducte americane să fie făcute cu oțel american!

Am retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific care distrugea locuri de muncă și, cu ajutorul Prim Ministrului Justin Trudeau, am format un Consiliu cu vecinii noștri din Canada pentru a ne asigura că femeile antreprenori au acces la rețelele, piețele și capitalul de care au nevoie pentru a începe o afacere și a-și atinge aspirațiile lor financiare!

Vă mulțumesc.

Pentru a ne proteja cetățenii, am dispus Departamentului de Justiție să formeze un grup de lucru pentru reducerea infracțiunilor violente.

Am mai ordonat Departamentelor de Securitate Națională și de Justiție, împreună cu Departamentul de Stat și directorul Comunității Naționale de Informații să coordoneze o strategie agresivă pentru a dezmembra cartelurile criminale care s-au răspândit în întreaga noastră națiune!

Vom opri drogurile să mai pătrundă în țară și să otrăvească tineretul nostru și vom extinde tratamentul pentru cei care au ajuns să fie atât de grav dependenți.

În același timp, Administrația mea a răspuns la solicitările cetățenilor americani pentru aplicarea legilor imigrației și securitatea frontierelor.

Prin aplicarea, în sfârșit, a legilor noastre privind imigrația, vom crește salariile, îi vom ajuta pe șomeri, vom economisi miliarde și miliarde de dolari și vom face comunitățile noastre mai sigure pentru toți!

Dorim ca toți americanii să reușească, dar acest lucru nu se poate întâmpla într-un mediu de haos fărădelege.

Trebuie să refacem integritatea și domnia legii la granițele noastre!

Pentru acest motiv, vom începe în curând construcția unui mare, mare zid de-a lungul graniței noastre sudice.

În timp ce vorbim în această seară, deportăm membrii bandelor, traficanții de droguri și criminalii care amenință comunitățile noastre și îi prăduiesc pe cetățenii noștri nevinovați.

Cei răi pleacă din țară în timp ce eu vorbesc și așa cum am promis în timpul campaniei.

Oricui din Congres care nu crede că ar trebui să ne aplicăm legile, i-aș pune această singură întrebare: Ce îi vei spune familiei americane care își pierde locurile de muncă, venitul, sau pe cel drag, din cauză că America a refuzat să-și aplice legile și să-și apere granițele?

Obligația noastră este de a servi, proteja și apăra cetățenii Statelor Unite. De asemenea, luăm măsuri puternice pentru a proteja națiunea noastră de terorismul islamic radical.

În conformitate cu datele furnizate de Departamentul de Justiție, vasta majoritate a indivizilor condamnați pentru terorism și infracțiuni conexe terorismului începând din 11 septembrie 2001, a venit aici din afara țării noastre. Am văzut atacurile de acasă  - de la Boston la San Bernardino, la Pentagon, și da, chiar la World Trade Center.

Am văzut atacurile din Franța, Belgia, Germania și din întreaga lume.

Nu este compasiune, ci nesăbuință să permitem intrarea necontrolată din locuri unde nu poate fi realizată o verificare corespunzătoare!

Aceia cărora li se oferă înalta onoare de a fi acceptați în Statele Unite ar trebui să susțină această țară și să iubească poporul și valorile ei.

Nu putem permite ca un cap de pod al terorismului să se formeze în interiorul Americii, nu putem permite ca națiunea noastră să devină un adăpost pentru extremiști!

De aceea, Administrația mea a lucrat la proceduri de verificare îmbunătățite și, în scurt timp, vom face noi pași pentru a păstra țara sigură și pentru a-i ține afară pe cei care vor să ne facă rău.

Așa cum am promis, am ordonat Departamentului Apărării să dezvolte un plan pentru a demola și a distruge ISIS - o rețea de sălbatici fărădelege care au măcelărit musulmani și creștini, și bărbați, și femei și copii de toate credințele și toate convingerile.

Vom lucra împreună cu aliații noștri, inclusiv cu prietenii și aliații din lumea musulmană, pentru a extermina acest dușman josnic de pe planeta noastră!

Am impus, de asemenea, noi sancțiuni asupra entităților și persoanelor care susțin programul de rachete balistice ale Iranului și am reafirmat alianța noastră indestructibilă cu Statul Israel.

În sfârșit, mi-am ținut promisiunea de a numi un judecător la Curtea Supremă a Statelor Unite - din lista mea de 20 de judecători - care va apăra Constituția noastră.

Sunt extrem de onorat să o avem cu noi pe Maureen Scalia în galerie în această seară.

Mulțumesc, Maureen.

Răposatul ei soț extraordinar, Antonin Scalia, va fi pentru totdeauna un simbol al justiției americane. Pentru a-i lua locul, l-am ales pe judecătorul Neil Gorsuch, un bărbat cu aptitudini incredibile și o devoțiune adâncă pentru lege. El a fost confirmat unanim de către Curtea de Apel, și solicit Senatului să aprobe rapid nominalizarea lui.

În această seară, în timp ce prezint pe scurt următorii pași pe care trebuie să-i facem ca țară, trebuie să recunoaștem cu onestitate circumstanțele pe care le-am moștenit.

Nouăzeci și patru de milioane de americani sunt în afara forței de muncă.

Peste 43 de milioane de oameni trăiesc acum în sărăcie, și peste 43 de milioane de americani trăiesc cu bonuri de masă.

Mai mult de 1 din 5 oameni de vârstă aptă de muncă nu muncesc.

Avem cea mai rea perioadă de revenire financiară din ultimii 65 de ani.

În ultimii 8 ani, fosta Administrație a acumulat mai multă datorie nouă decât aproape toți ceilalți președinți la un loc.

Am pierdut mai mult de o pătrime din locurile de muncă din producția manufacturieră de când a fost aprobată NAFTA, și am pierdut 60.000 de fabrici de când China s-a alăturat Organizației Mondiale a Comerțului în 2001.

Deficitul nostru comercial de bunuri cu restul lumii a fost anul trecut de aproape 800 de miliarde de dolari.

Și, în străinătate, am moștenit o serie de dezastre de politică externă.

Pentru a rezolva acestea și multe alte probleme presante, va fi necesar să muncim pentru a depăși diferendele dintre partide. Va fi necesar să facem apel la spiritul american care a depășit orice provocare de-a lungul lungii și bogatei noastre istorii.

Dar, pentru a împlini obiectivele noastre, acasă și în străinătate, trebuie să repornim motorul economiei americane, făcând să fie mai ușor pentru companii să desfășoare afaceri în Statele Unite, și mult, mult mai dificil pentru companii să părăsească țara noastră!

În acest moment, companiile americane sunt taxate la una dintre cele mai înalte rate oriunde în lume.

Echipa mea economică dezvoltă o reformă fiscală istorică ce va reduce rata de taxare pentru companiile noastre, astfel încât să poată concura și avea succes oriunde și cu oricine!

Va fi o mare, mare reducere!

În același timp, vom acorda o scutire fiscală masivă pentru clasa de mijloc.

Trebuie să creăm condiții de concurență echitabile pentru companiile americane și muncitorii noștri. Trebuie să o facem.

În prezent, când exportăm produse din America, multe alte țări ne obligă să plătim taxe și tarife vamale foarte mari, dar când companiile străine își trimit produsele în America, noi nu îi taxăm nimic sau aproape nimic.

Doar ce m-am întâlnit cu oficiali și muncitori de la o mare companie americană, Harley-Davidson. De fapt, ei au expus cu mândrie cinci dintre magnificele lor motociclete, fabricate în SUA, pe peluza din fața Casei Albe.

Și au dorit ca eu să merg cu una dintre ele, iar eu am spus „Nu, mulțumesc!".

La întâlnirea noastră, i-am întrebat "Ce faceți, cum vă merge afacerea?". Ei au spus că este bine. I-am întrebat apoi „Ce faceți cu celelalte țări, în special cu vânzările internaționale?". Ei mi-au spus, fără măcar să se plângă pentru că au fost atât de prost tratați atâta timp că s-au obișnuit cu acest lucru, că este foarte greu să facă afaceri cu alte țări pentru că taxează produsele noastre la o rată atât de mare. Au spus că în cazul unei alte țări, le taxează motocicletele cu o rată de 100%.

Ei nici măcar nu au cerut o schimbare, dar o fac eu.

Eu cred cu tărie în liberul schimb, dar trebuie să fie și un comerț corect. Este mult timp de când nu am mai avut comerț corect.

Primul președinte republican, Abraham Lincoln, a avertizat că „abandonarea politicii protecționiste de către Guvernul American va produce lipsuri și ruină pentru cetățenii noștri."

Lincoln avea dreptate - și este timpul să luăm aminte la sfatul lui și la cuvintele lui!

Nu voi permite să las ca să se mai profite de America și de extraordinarele sale companii și muncitorii lor. Au profitat de țara noastră. Până aici!

Voi aduce înapoi milioane de locuri de muncă. Protejarea lucrătorilor noștri înseamnă și reformarea sistemului nostru de imigrație legală. Sistemul prezent, învechit, duce la scăderea salariilor pentru cei mai săraci muncitori ai noștri și pune o mare presiune asupra contribuabililor.

Națiuni de pe mapamond, cum sunt Canada, Australia și multe altele, au un sistem de imigrație bazat pe merit. Este un principiu de bază că aceia care doresc să intre într-o țară ar trebui să fie capabili să se susțină singuri financiar. Totuși, în America, noi nu aplicăm această regulă, suprasolicitând chiar resursele publice pe care cetățenii noștri cei mai săraci se bazează. Conform cu Academia Națională de Științe, sistemul nostru curent de imigrație costă contribuabilii americani multe miliarde de dolari anual.

Prin înlocuirea sistemului actual de imigrație cu mână de lucru slab calificată și adoptarea unui sistem bazat pe merit, vom avea atât de multe alte beneficii: va economisi foarte mulți dolari, va crește salariile muncitorilor și va ajuta familiile care au dificultăți - inclusiv familiile de imigranți - să intre în clasa de mijloc și o vor face repede și vor fi foarte, foarte fericiți, într-adevăr.

Cred că o reformă reală și pozitivă a imigrației este posibilă, atât timp cât ne concentrăm pe următoarele obiective: să îmbunătățim locurile de muncă și salariile pentru americani, să întărim securitatea națiunii noastre și să reinstaurăm respectul pentru legile noastre.

Dacă suntem conduși de bunăstarea cetățenilor americani, atunci eu cred că republicanii și democrații pot lucra împreună pentru a atinge un obiectiv care a scăpat țării noastre timp de decenii.

Un alt președinte republican, Dwight D. Eisenhower, a inițiat ultimul program cu adevărat grandios de infrastructură națională - construcția sistemului de autostrăzi interstatale.

A venit timpul pentru un nou program de reconstrucție națională!

America a cheltuit aproximativ 6 trilioane de dolari în Orientul Mijlociu, toate acestea în timp ce infrastructura noastră de acasă se năruie.

Cu aceste 6 trilioane de dolari am fi putut să reconstruim țara noastră de două ori și poate chiar de trei ori, dacă am fi avut oameni care să aibă abilitatea de a negocia.

Pentru a lansa reconstrucția noastră națională, voi cere Congresului să aprobe o legislație care produce o investiție de 1 trilion de dolari în infrastructura Statelor Unite - finanțată atât din capital public, cât și privat - creând milioane de noi locuri de muncă.

Acest efort va fi condus de două principii centrale: Cumpărați produse americane și Angajați americani!

În această seară, apelez, de asemenea, la acest Congres să abroge și să înlocuiască legea Obamacare cu reforme care extind opțiunile, cresc accesul populației, scad costurile și, în același timp, oferă o asistență medicală mai bună.

Obligarea fiecărui american să cumpere asigurarea de sănătate aprobată de guvern nu a fost niciodată soluția corectă pentru țara noastră. Modul de a face asigurarea de sănătate disponibilă tuturor este prin scăderea costului asigurării de sănătate și exact acest lucru vom face!

Primele de asigurare ale Obamacare au crescut la nivel național cu procente de două și trei cifre. Ca exemplu, în Arizona au crescut cu 116% doar anul trecut.

Guvernatorul Matt Bevin din Kentucky a spus, recent, că Obamacare eșuează în statul lui, statul Kentucky, și este nesustenabilă și se prăbușește. O treime dintre comitate au doar un asigurător și își pierd rapid asigurătorii, îi pierd atât de repede, pleacă de acolo, iar mulți americani nu au nicio altă opțiune, nu mai există nicio opțiune.

Vă amintiți când vi s-a spus că vă puteți păstra medicul și planul vostru de asigurare?

Știm acum că toate acele promisiuni au fost încălcate în totalitate.

Obamacare se prăbușește și trebuie să acționăm hotărât pentru a proteja toți americanii.

Acțiunea nu este o opțiune - este o necesitate.

Astfel că fac apel la toți democrații și republicanii din Congres să lucreze cu noi pentru a salva americanii de acest dezastru al Obamacare care face implozie.

Acestea sunt principiile care ar trebui să ghideze Congresul în timp ce ne pregătim să creăm un sistem mai bun de asistență medicală pentru toți americanii:

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că americanii cu afecțiuni preexistente au acces la asigurare, și că avem o tranziție stabilă pentru americanii înrolați în prezent în piețele de asistență medicală.

În al doilea rând, ar trebui să ajutăm americanii să-și cumpere propria asigurare, prin utilizarea creditelor fiscale și Conturilor de Economii pentru Sănătate extinse, dar trebuie să fie planul pe care îl doresc, nu planul la care sunt obligați de guvernul nostru.

În al treilea rând, ar trebui să dăm guvernatorilor statelor noastre resursele și flexibilitatea de care au nevoie pentru programul Medicaid, pentru a ne asigura că nimeni nu rămâne în afară.

În al patrulea rând, ar trebui să implementăm reforme legislative care protejează pacienții și medicii de costurile inutile care cresc prețul asigurării și să lucrăm pentru a reduce prețul artificial de mare al medicamentelor și să le scădem imediat!

Și, în sfârșit, a venit timpul să dăm americanilor libertatea de a achiziționa asigurări de sănătate de peste granițele statelor, ceea ce va crea o piață națională cu adevărat competitivă, ce va duce costurile mult în jos și va oferi o îngrijire mult mai bună. Foarte important!

Tot ceea ce este stricat în țara noastră poate fi reparat. Orice problemă poate fi rezolvată și orice familie care suferă poate găsi vindecare și speranță.

Cetățenii noștri merită acest lucru și mult mai mult, deci de ce să nu ne unim forțele și, în sfârșit, să facem treaba până la capăt și să o facem bine?

Pe acest subiect și multe alte lucruri, democrații și republicanii ar trebui să se adune și să se unească pentru binele țării noastre și pentru binele poporului american.

Administrația mea vrea să lucreze cu membrii ambelor partide pentru a face îngrijirea copiilor accesibilă și convenabilă financiar, să îi asigurăm pe noii părinți că au concediul familial plătit, să investim în sănătatea femeilor și să promovăm aerul curat și apa curată, să reconstruim armata noastră și infrastructura noastră!

Adevărata dragoste pentru poporul nostru ne cere să găsim un interes comun, să promovăm binele comun și să cooperăm în numele fiecărui copil american care merită un viitor mult mai luminos.

O tânără femeie incredibilă este aici cu noi, în această seară, care ar trebui să servească ca inspirație pentru noi toți.

Astăzi este Ziua Bolilor Rare și alături de noi în galerie este o supraviețuitoare a unei boli rare, Megan Crowley. 

Megan a fost diagnosticată cu boala Pompe, o afecțiune rară și gravă, când avea 15 luni. Nu era de așteptat să treacă de vârsta de 5 ani.

La aflarea acestei vești, tatăl lui Megan, John, a luptat cu tot ce avea pentru a salva viața scumpului său copil. A înființat o companie pentru a căuta un tratament și a ajutat să fie dezvoltat medicamentul care i-a salvat viața lui Megan.

Astăzi, ea are 20 de ani și este studentă în anul doi de colegiu la Notre Dame.

Povestea lui Megan este despre puterea nemărginită a dragostei unui tată pentru o fiică.

Dar procesul nostru lent și anevoios de aprobare la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) împiedică multe progrese, cum e cel care a salvat viața lui Megan, de a ajunge la cei care au nevoie.

Dacă vom elimina restricțiile, nu numai la FDA, dar și în întreg guvernul, atunci vom fi binecuvântați cu mult mai multe miracole la fel cu al lui Megan.

De fapt, copiii noștri vor crește într-o națiune de miracole.

Dar, pentru a atinge acest viitor, trebuie să îmbogățim mințile și sufletele fiecărui copil american.

Educația este problema drepturilor civile a vremurilor noastre!

Fac apel la membrii ambelor partide să aprobe o lege a educației care finanțează opțiunea școlară pentru tinerii dezavantajați, incluzând milioane de copii afro-americani și latino-americani. Aceste familii ar trebui să fie libere să aleagă școala publică, privată, charter, magnet, religioasă sau de acasă care este potrivită pentru ele.

Alături de noi în galerie, în această seară, este o femeie remarcabilă, Denisha Merriweather. Ca fetiță, Denisha a avut dificultăți la școală și nu a reușit să promoveze clasa a III-a de două ori.
Dar apoi a avut șansa de a se înscrie la un centru privat de învățământ, un centru foarte bun de învățământ, cu ajutorul unui credit fiscal și al unui program de burse. Astăzi, ea este prima persoană din familie care a absolvit, nu numai liceul, ci și colegiul. Mai târziu, în acest an, ea își va obține masteratul în asistență socială.

Vrem ca toți copiii să fie capabili să rupă cercul vicios al sărăciei, la fel ca Denisha.

Dar, pentru a rupe cercul vicios al sărăciei, trebuie să rupem și cercul vicios al violenței!

Rata omuciderilor din 2015 a avut cea mai mare creștere anuală din aproape jumătate de secol.

În Chicago, peste 4.000 de persoane au fost împușcate doar anul trecut, iar rata omuciderilor de la începutul acestui an până acum a fost chiar și mai mare.

Acest lucru nu este acceptabil în societatea noastră!

Fiecare copil american ar trebui să poată crește într-o comunitate sigură, să meargă la o școală bună și să aibă acces la un loc de muncă bine plătit.

Dar, pentru a crea acest viitor, trebuie să lucrăm împreună cu - și nu împotriva, nu împotriva - bărbaților și femeilor din forțele de ordine!

Trebuie să construim punți de cooperare și încredere - nu să adâncim prăpastia discordiei și, într-adevăr, este exact ceea ce este, dezbinare, este pur și simplu dezbinare. Trebuie să ne unim!

Poliția și șerifii sunt membri ai comunității noastre. Ei sunt prieteni și vecini, sunt mame și tați, fii și fiice - și, în fiecare zi, ei îi lasă în urmă pe cei dragi, care își fac griji dacă aceștia se vor întoarce acasă vii și nevătămați.

Trebuie să-i susținem pe incredibilii bărbați și femei din forțele de ordine!

Și trebuie să susținem victimele criminalității!

Am ordonat Departamentului de Securitate Națională să creeze un birou care să deservească victimele americane. Biroul este numit VOICE - Ajutorarea Victimelor Criminalității Imigrației. Dăm o voce celor care au fost ignorați de mass media noastră și reduși la tăcere de grupurile de interese speciale.

Alături de noi, în public, în această seară, sunt patru americani curajoși al căror guvern i-a dezamăgit.

Numele lor sunt Jamiel Shaw, Susan Oliver, Jenna Oliver și Jessica Davis.

Fiul de 17 ani al lui Jamiel a fost ucis cu sălbăticie de un imigrant ilegal membru al unei bande, care abia fusese eliberat din închisoare.

Jamiel Shaw Jr. era un tânăr incredibil, cu un potențial nelimitat care se pregătea să meargă la colegiu unde ar fi excelat ca un minunat fundaș la colegiu. Dar nu a avut niciodată această șansă. Tatăl său, care este în public în această seară, a devenit un prieten foarte bun al meu.

Jamiel, mulțumesc, mulțumesc!

Cu noi sunt și Susan Oliver și Jessica Davis. Soții lor - ajutorul de șerif Danny Oliver și detectivul Michael Davis - au fost uciși la datorie în California. Ei erau stâlpi ai comunității lor. Acești bravi bărbați au fost răpuși în mod brutal de un imigrant ilegal cu cazier și cu două deportări anterioare. Acesta nu ar fi trebuit să fie niciodată în țara noastră!

Lângă Susan stă fiica ei, Jenna. Jenna, vreau să știi că tatăl tău a fost un erou și că în această seară ai dragostea unei întregi țări care te susține și se roagă pentru tine!

Lui Jamiel, Jenna, Susan și Jessica: vreau să știți că nu vom înceta să ne luptăm pentru justiție. Oamenii voștri dragi nu vor fi uitați niciodată, vom cinsti întotdeauna amintirea lor!

În sfârșit, pentru a păstra America în siguranță, trebuie să le furnizăm bărbaților și femeilor din armata Statelor Unite instrumentele de care au nevoie pentru a preveni războiul - dacă trebuie, trebuie să lupte și trebuie să învingă întotdeauna!

Voi trimite Congresului un buget care reconstruiește armata, elimină plafonul pe cheltuielile de apărare, și solicită una din cele mai mari creșteri ale cheltuielilor de apărare națională din istoria americană.

Bugetul meu va crește, de asemenea, finanțarea pentru veteranii noștri.

Veteranii noștri și-au făcut datoria față de această națiune - iar acum noi trebuie să ne facem datoria față de ei!

Provocările cu care ne confruntăm ca națiune sunt foarte mari. Dar oamenii noștri sunt chiar și mai măreți.

Și nimeni nu este mai măreț sau mai curajos decât cei care luptă pentru America în uniformă.

Suntem binecuvântați să o avem în această seară alături de noi pe Carryn Owens, văduva unui ofițer în forțele speciale ale Marinei Statelor Unite, șef senior William "Ryan" Owens.

Ryan a murit așa cum a trăit: un războinic și un erou - luptând împotriva terorismului și asigurând securitatea națiunii noastre.

Doar ce am vorbit cu marele nostru general Mattis, tocmai acum, care a reconfirmat că, și îl citez, "Ryan a participat într-un raid de foarte mare succes care a generat mari cantități de informații vitale care vor conduce la multe alte victorii în viitor împotriva inamicului nostru".

Moștenirea lui Ryan este încrustată în eternitate!

Îți mulțumesc!

Și Ryan privește în jos chiar acum, știi asta, și este foarte fericit pentru că eu cred că tocmai a doborât un record!

Pentru că așa cum ne învață Biblia, nu există nicio faptă de dragoste mai mare decât să-ți dai viața pentru prietenii tăi.

Ryan și-a dat viața pentru prietenii săi, pentru țara sa și pentru libertatea noastră și nu-l vom uita niciodată pe Ryan!

Acelor aliați care se întreabă ce fel de prieten va fi America, priviți la eroii care poartă uniforma noastră!

Politica noastră externă cere un angajament direct, robust și plin de sens în lume. Leadership-ul american bazat pe interesele vitale de securitate este ceea ce împărtășim cu aliații noștri de pe întreg globul.

Susținem puternic NATO, o alianță călită prin legăturile din două Războaie Mondiale care au detronat fascismul și un Război Rece și care a învins comunismul.

Dar partenerii noștri trebuie să își respecte obligațiile financiare.

Și acum, pe baza discuțiilor noastre foarte puternice și sincere, au început să facă chiar acest lucru! De fapt, pot să vă spun că banii au început să curgă. Foarte frumos, foarte frumos, mulțumesc.

Așteptăm ca partenerii noștri, fie din NATO, din Orientul Mijlociu sau din Pacific, să își asume un rol direct și semnificativ atât în operațiunile strategice, cât și cele militare, și să plătească partea lor corectă din costuri. Trebuie să facă acest lucru.

Vom respecta instituțiile istorice, dar vom respecta drepturile suverane ale tuturor națiunilor, iar ele trebuie să respecte drepturile noastre ca națiune, de asemenea.

Națiunile libere sunt cel mai bun vehicul pentru exprimarea voinței poporului, iar America respectă dreptul tuturor națiunilor de a-și croi propriul drum. Sarcina mea nu este să reprezint lumea. Sarcina mea este să reprezint Statele Unite ale Americii.

Dar noi știm că Americii îi este mai bine atunci când este mai puțin conflict, nu mai mult.

Trebuie să învățăm din greșelile trecutului.

Am văzut războiul și distrugerea care au devastat și s-au dezlănțuit în lume, în întreaga lume.

Singura soluție pe termen lung pentru aceste dezastre umanitare, în multe cazuri, este de a crea condițiile în care persoanele refugiate se pot întoarce acasă în siguranță și pot începe lungul proces de reconstrucție.

America este dornică să găsească noi prieteni și să încheie noi parteneriate, acolo unde interesele comune se aliniază.

Dorim armonie și stabilitate, nu război și conflict.
Dorim pace, oriunde pacea poate fi găsită.

America este astăzi prietenă cu foști inamici. Unii dintre cei mai apropiați aliați, în urmă cu zeci de ani, au luptat în tabăra adversă în aceste războaie teribile.

Această istorie ar trebui să ne dea tuturor credința în posibilitățile pentru o lume mai bună.

Sperăm că al 250-lea an pentru America va vedea o lume care este mai pașnică, mai dreaptă și mai liberă.

La a 100-a noastră aniversare în 1876, cetățeni din întreaga țară au venit la Philadelphia pentru a sărbători centenarul Americii. La acea sărbătoare, constructorii, artiștii și inventatorii țării și-au expus creațiile lor minunate.

Alexander Graham Bell a prezentat telefonul său pentru prima dată.

Remington a dezvăluit prima mașină de scris.

A fost făcută o primă încercare pentru lumina electrică.

Thomas Edison a prezentat un telegraf automat și un creion electric.

Imaginați-vă minunile pe care le poate cunoaște țara noastră în cel de-al 250-lea an al Americii!

Gândiți-vă la miracolele pe care le putem realiza dacă pur și simplu dăm libertate visurilor cetățenilor noștri!

Tratamentele pentru suferințele care ne-au afectat întotdeauna nu sunt prea mult ca să sperăm la ele.

Urmele americane pe planete îndepărtate nu sunt un vis așa de mare.

Milioane de oameni scoși din șomaj și încadrați în muncă nu este ceva prea mult ca să ne așteptăm.

Iar străzi unde mamele sunt în siguranță fără frică, școli unde copiii învață în pace și locuri de muncă în care americanii prosperă și se dezvoltă - nu sunt ceva prea mult ca să cerem.

Când vom avea toate acestea, vom fi făcut America mai măreață decât a fost vreodată, pentru toți americanii.

Aceasta este viziunea noastră.
Aceasta este misiunea noastră.

Dar putem ajunge acolo numai împreună.
Suntem un singur popor, cu un singur destin.

Cu toții sângerăm același sânge, cu toții salutăm același măreț steag american și cu toții suntem creați de același Dumnezeu!

Când vom împlini această viziune, când vom sărbători cei 250 de ani de libertate glorioasă ai noștri, vom privi înapoi la această seară ca atunci când a început acest un nou capitol de măreție americană.

Vremea gândirii limitate a trecut.
Vremea certurilor inutile este în urma noastră.

Avem doar nevoie de curajul de a împărtăși visurile care ne umplu inimile, dârzenia de a exprima speranțele care ne animă sufletele și încrederea de a transforma acele speranțe și acele visuri în acțiune.

De acum înainte, America va fi animată de aspirațiile noastre, nu împiedicată de fricile noastre, inspirată de viitor, nu încătușată de eșecurile trecutului, și îndrumată de o viziune, nu orbită de îndoielile noastre.

Cer tuturor cetățenilor să îmbrățișeze această reînnoire a spiritului american.

Cer tuturor Membrilor Congresului să mi se alăture în a visa lucruri mari, curajoase și îndrăznețe pentru țara noastră.

Cer tuturor celor care priviți în această seară să profitați de acest moment, să credeți în voi înșivă, să credeți în viitorul vostru și să credeți, din nou, în America!

Vă mulțumesc, Dumnezeu să vă binecuvânteze și Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite!