ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După zile de divergențe pe tema Pactului de migrație al ONU, guvernul belgian s-a destrămat. Motivul pricipal al demisiei miniștrilor naționaliști flamanzi este participarea prim-ministrului belgian la Conferința ONU privind migrația din Maroc.

Timp de câteva zile, cel mai mare partid din Belgia, Noua Alianță Flamandă (N-VA), a declarat că nu poate fi de acord cu semnarea de către Belgia a pactului ONU pentru migrație.  Formațiunea N-VA s-a opus numeroaselor prevederi ale Pactului ONU privind migrația. Printre altele, pactul nu face distincția între migranții legali și cei ilegali și consideră că migrația este pur și simplu
 
Liderii partidului amenintau zilele trecute că formațiunea va părăsi coaliția de guvernare dacă premierul Charles Michel va merge în Maroc pentru a semna pactul. N-VA este singurul din cele patru partide ale coaliției care se opune documentului ONU, ce urma sa fie semnat luni în Maroc de către țările ONU, înainte de a fi ratificat în cursul unui vot la sediul Națiunilor Unite de la New York pe 19 decembrie.

Michel nu și-a schimbat planurile și a fost forțat să înlocuiască mai mulți minșri din N-VA în guvernul său.
 
Aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU, cu excepția SUA, actul denumit ”Compactul Global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată” a fost ratificat oficial la conferința internațională ce se va desfășura la Marrakech (Maroc) pe 10-11 decembrie.

Dar mai multe țări au decis să se retragă din acest pact și să nu-l susțină la conferința de la Marrakech – sau nici să nu participe la aceasta -, acuzând în principal faptul că documentul nu stabilește o delimitare clară între migrația legală și cea ilegală, consolidează drepturile migranților și include migrația printre drepturile omului, fapt ce ar încuraja acest fenomen.