ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul libian, care nu recunoaște legitimitatea Guvernului de uniune națională (GNA) de la Tripoli, a votat sâmbătă ruperea relațiilor cu Turcia, după un recent acord militar încheiat între Ankara și Guvernul libian de uniune, a declarat un purtător de cuvânt citat de AFP și Agerpres. Acest vot al parlamentului libian vine ca reacție la votul parlamentului Turciei de joi, care a aprobat trimiterea de forțe armate în Libia, în ajutorul Guvernului de uniune națională de la Tripoli.

Pe lângă ruperea relațiilor cu Turcia, legislativul libian a mai cerut ca Fayez al-Sarraj, șeful guvernului libian de uniune - recunoscut de comunitatea internațională -, să fie judecat pentru „înaltă trădare”.

Ales în 2014, parlamentul libian este un aliat al mareșalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei care a lansat în aprilie o ofensivă împotriva guvernului de uniune.

În cadrul unei sesiuni „urgente” la Benghazi (est), Parlamentul libian „a votat în unanimitate ruperea relațiilor cu Turcia”, precum și „anularea memorandumurilor de securitate și cooperare militară între guvernul” lui Fayez al-Sarraj și Ankara, a declarat speakerul legislativului libian, Abdallah Bleheq.

La sfârșitul lunii noiembrie, GNA a semnat două acorduri cu Turcia: primul, de cooperare și întrajutorare militară; al doilea, acordând Turciei drepturi de exploatare asupra unor zone vaste din Maditerana orientală, bogată în hidrocarburi, spre nemulțumirea Greciei, Egiptului, Ciprului și Israelului.