La o săptămână după ce Consiliul Local din San Francisco a votat pentru a permite poliției să folosească Roboții ca Armă Letală, scandalul a determinat municipalitatea să renunțe.

În urma reacției masive din partea grupurilor care apără libertatea civică și a opiniei publice, Consiliul Local a dat înapoi.

Marți, votul, care inițial fusese în unanimitate PENTRU folosirea roboților-ucigași, a fost anulat.

Poliția s-a apărat de acuzații, afirmând că roboții nu ar fi fost utilizați decât în situații extreme.

Un purtător de cuvânt al SFPD a declarat:

„Roboții pot fi echipați cu încărcături explozive pentru a străpunge structurile fortificate în care se află subiecți violenți, înarmați sau periculoși.”

El a adăugat că roboții pot fi utilizați și pentru „neutralizarea sau dezorientarea suspecților violenți, înarmați sau periculoși care reprezintă un risc mortal”.

Acest tip de robot letal este folosit deja în anumite părți ale Statelor Unite.

În 2016, poliția din Dallas, Texas, a utilizat un robot dotat cu explozibil C-4 pentru a ucide un lunetist care omorâse cinci polițiști și rănise alți câțiva.

Iată ce prevedea propunerea inițială de act normativ:

„Roboții nu vor fi utilizați ca opțiune de forță letală decât când:

1.  Riscul mortal pentru civili și polițiști este iminent,

2.  Polițiștii nu pot face față amenințării după ce au folosit opțiuni de forță alternative sau opțiuni tactice de dezescaladare, SAU au ajuns la concluzia că acestea nu ar fi în măsură să reducă amenințarea după ce au fost evaluate opțiunile de forță sau de dezescaladare.”

Însă, Matt Guariglia, de la ONG-ul Electronic Frontier Foundation, a declarat:

„Acest SAU din document este foarte important. Poliția poate folosi « după ce au fost evaluate opțiunile de forță sau de dezescaladare», ceea ce înseamnă că de fapt nu trebuie să le încerce înainte de a ucide pe cineva de la distanță cu un robot dotat cu o bombă.”

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews