ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un sondaj recent, polonezilor li s-a cerut să identifice care consideră a fi cele mai mari amenințări cu care se confruntă în secolul 21, având de ales între pericole precum încălzirea climatică, agresiunea Rusiei și o posibilă scădere economică, scrie The Guardian.

Printre bărbații sub 40 de ani, cel mai popular răspuns a fost însă cu totul altul, și-anume„mișcarea LGBT și ideologia de gen”. Sondajul realizat de Ipsos pentru site-ul polonez OKO.press a sugerat că toată campania guvernamentală împotriva conceptului de „ideologie LGBT” a avut un impact semnificativ.

Chiar dacă in procent de 38% dintre polonezi au răspuns că se tem cel mai mult deschimbările climatice,  teama de mișcarea LGBT a fost pe locul doi, 24% dintre cei chestionați dând acest răspuns.

19 la sută dintre cei chestionați afirmă că au temeri legate de starea serviciului de sănătate și de posibiltatea ca Polonia să iasă din UE.  Doar 15% au declarat că se tem de Rusia, iar 14 la sută s-au arătat îngrijorați de o criză economică. Acest sondaj demonstrează că problemele LGBT devin tot mai vizibile și mai controversate în politica poloneză, scrie presa de la Varșovia. Ele au fost introduse agresiv pe agendă de partidele de stânga și activiști LGBT. Coaliția Civică, de opoziție, a făcut un subiect prioritar din ele, angajându-se să introducă parteneriate civile pentru cuplurile de același sex și să sprijine educația sexuală

Partidul Lege și justiție (PiS), de guvernare, care recent a câștigat alegerile parlamentare, s-a pronunțat constant împotriva oricăror drepturi suplimentare pentru comunitatea LGBT, cum ar fi educați sexuală LGBT, parteneriate civile, căsătoria între cuplurile de același sex sau posibilitatea de a adopta copii de către acestea.

Viceprim-ministrul și ministrul Educației, Jarosław Gowin, a declarat recent că susține faptul că ideologia de gen și activismul LGBT reprezintă o amenințare pentru familiile poloneze.

„Această ideologie contrazice bunul simț și valorile tradiționale poloneze. Dar am încredere că societatea poloneză este capabilă să reziste”, a afirmat oficialul polonez.

Liderul formațiunii, Jaroslaw Kaczynski, este cunoscut pentru poziția fermă față de fenomene care, în opinia lui, amenință Polonia. Politicianul consideră „sexualizarea copiilor la vârste mici, mișcarea LGBT și mișcarea gender”, cu referire la studiile de gen care explorează rolurile sociale legate de sex și pe care Biserica Poloniei, amenințări la adresa familiei și copiilor.