ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câștigarea alegerilor de către conservatorii din Partidul Lege și Justiție (PiS) a venit la pachet cu promovarea unei noi legi prin care se dorește interzicerea educației sexuale în școli. Parlamentarii polonezi au votat, miercuri, în favoarea unui proiect de lege pentru incriminarea „promovării activității sexuale ale minorilor”. Acțiune considerată de unii drept un efort guvernamental de a pune umărul la interzicerea educației sexuale din școli, idee care i-a indignat pe liberali, informează Reuters.

Potrivit săptămânalului polonez „Newsmagazine Wprost”, noul proiect de lege, denumit „Stop pedofiliei”, ar urma să trimită educatorii sexuali în spatele gratiilor, aceștia riscând condamnări de până la cinci ani de închisoare.

În timpul votului, în afara Parlamentului sute de protestatari au afișat afișe pe care scria  „Educația ne protejează de violență” și „Interzicerea educației sexuale este viol”.

”Încercarea de a limita accesul la educație este un atac direct asupra tuturor”, a declarat Anton Lewandowska, de 23 de ani, din partea Ponton Group,  o organizație de voluntari care oferă educație sexuală.

În școlile poloneze nu există, oficial, ore de educație sexuală, dar îi învață pe elevi „să se pregătească pentru viața de familie”. Unele orașe, gestionate de partide mai liberale, au permis programe de educație sexuală în școli, fiind criticate de PiS și de Biserica Catolică.

PiS a câștigat alegerile parlamentare de duminică din Polonia, dar alegătorii catolicii fervenți au  reușit, de asemenea, să-și introducă candidații în parlament.

Parlamentarul PiS Marcin Ociepa a explicat că temerile unora că educatorii pot ajunge în spatele gratiilor pentru ore de educație sexuală sunt doar o „interpretare excesivă a proiectului de lege” și că nu este nimic punitiv în actul normativ. „Legea spune doar că nu este permis să încurajezi o persoană mai mică de 15 ani să facă sex sau să comită alte activități sexuale”, a spus politicianul.

Biserica Catolică, prin vocea episcopului Ignacy Dec al diecezei Swidnica,  susține că „este îngrijorător că unele autorități locale introduc programe preșcolare și școlare de sexualizare, recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, care nu fac decât să afecteeze copiii și tinerii.”

Proiectul de lege, care a trecut de Cameră, urmează să fie discutat de Senat vineri, când sunt planificate proteste mai mari. Având în vedere majoritatea pe care o deține PiS parlament, proiectul legislativ are toate șansele să devină lege.