ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia a anunțat că nu mai este dispusă să facă noi concesii Uniunii Europene în materie de sistem judiciar și este gata să intre într-un război deschis cu Bruxelles-ul.

Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului de guvernământ PiS (Lege și Justiție), liderul de facto al Poloniei, a declarat că țara sa refuză să adopte noi măsuri, cerute de Comisia Europeană, pentru a putea beneficia de cele 35 de miliarde de euro, ajutoare și împrumuturi, ca ajutor pentru pandemia de COVID.

„Am arătat maximum de bunăvoință, însă concesiile noastre nu au avut nici un rezultat”, a spus Kaczynski, citat dePolitico.

El a adăugat că țara sa și-a îndeplinit partea de obligații asumată în acordul cu UE, de a face o serie de pași înapoi în privința unor reforme ale sistemului judiciar, însă ele nu au dus la deblocarea banilor ci la noi pretenții din partea Bruxelles-ului.

Și Kaczynski a conchis:

„De vreme ce Comisia Europeană nu își îndeplinește  obligațiile față de Polonia, în această privință, nu avem nici un motiv ca noi să ne îndeplinim obligațiile față de Uniunea Europeană.”

Parlamentul polonez a adoptat luna trecută o serie de măsuri judiciare, însă Ursula von der Leyen le-a declarat insuficiente.

Kaczynski a insistat că țara sa nu este dispusă să facă mai multe concesii și a acuzat Bruxelles-ul că încearcă să submineze domnia statului de drept în Polonia și că prima datorie a judecătorilor polonezi este față de țara lor, nu de UE.

El a spus chiar că Bruxelles-ul încearcă să răstoarne regimul de la Varșovia, „să zdrobească Polonia și să o supună cu totul Germaniei”.

„Nu vom accepta planurile germano-ruse de guvernare a Europei”, a zis Kaczynski.

Politico explică că guvernul polonez are nevoie ca de aer de cele 35 de miliarde pentru a face față exploziei inflației și riscurilor tot mai mare de recesiune. Mai mult, după sprijinul total acordat de Varșovia regimului de la Kiev și refuzului de a achita gazele rusești în ruble, așa cum a cerut Moscova, livrările de gaze din Rusia au fost sistate.

Penuria de gaze și prețurile mari la energie ridică mari semne de întrebare asupra modului în care polonezii vor reuși să treacă iarna.

Declarația premierului Mateusz Morawiecki, care a anunțat reglementări legale care le permit polonezilor să adune vreascuri din pădure pentru a se încălzi a stârnit multă vâlvă.

Secretatul general al PiS, Krzsystof Sobolewski, a fost și mai radical decât Kaczynski.

Într-o declarație la postul național de radio el a spus:

„Dacă Comisia Europeană încearcă să ne împingă cu spatele la zid, nu vom avea de ales decât să punem pe ea toate tunurile pe care le avem la dispoziție.”

Sobolewski a avertizat că Polonia va recurge la represalii „dinte pentru dinte” și va opune veto-ul său tuturor inițiativelor UE.

El a amenințat că va sprijini formarea unei coaliții pentru debarcarea Ursulei von der Leyen și a întregii sale Comisii.

„Nu excludem nici o acțiune”, a spus Sobolewski.

Opoziția a acuzat puterea că, prin tactica sa, forțează o ieșire din UE, lucru pe care Sobolewski l-a dezmințit categoric.

În acest moment, plățile UE, nu doar către Polonia  dar și către Ungaria, sunt blocate, din cauza refuzului guvernelor celor două țări de a se supune pretențiilor Bruxelles-ului în domeniul Justiției.