ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele sirian Bashar al-Assad a promis joi că va face față ofensivei Turciei „prin toate mijloacele legitime”, după desfășurarea armatei sale în sprijinul forțelor kurde vizate de operațiunea militară din nord-estul Siriei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Denunțând „agresiunea” Turciei, Bashar al-Assad a declarat că Siria „îi va răspunde și îi va face față sub toate formele, în oricare regiune a teritoriului sirian și prin toate mijloacele legitime disponibile”, conform unor afirmații apărute în social media.

Este prima reacție a președintelui Siriei, de când armata națională a fost desfășurată în câteva sectoare din nordul țării, la cererea autorităților semi-autonome ale minorității kurde, confruntate după 9 octombrie cu o ofensivă militară a Armatei Turciei și a unor colaboratori sirieni ai acesteia.

După acordul încheiat duminică între Damasc și importanta minoritate kurdă siriană, cele două grupări armate, națională și locală, au luptat împreună în anumite zone împotriva unor rebeli sirieni susținuți de Ankara, mai ales în apropiere de Ain Issa.

Bashar al-Assad a explicat că Siria a răspuns la „invazia flagrantă” a Turciei „în mai multe locuri”, atacându-i pe „agenții și pe teroriștii acesteia”.

Președintele sirian a făcut aceste declarații la o întrevedere cu Faleh al-Fayad, consilierul pentru securitate națională al premierului irakian.

Într-un comunicat transmis anterior în cursul zilei de joi, Guvernul de la Damasc a afirmat că sirienii sunt „uniți” în fața ofensivei militare a Turciei.

„Guvernul sirian își reafirmă respingerea totală și condamnarea fermă a agresiunii flagrante a Turciei”, a informat Ministerul Afacerilor Externe, evocând ofensiva lansată de către Armata Turciei împotriva milițiilor kurde începând cu 9 octombrie.

Cu ajutorul unor rebeli sirieni, Turcia a desfășurat operațiuni militare în zonele de frontieră aflate sub controlul kurzilor din Siria, după ce forțele americane s-au retras din regiune cu câteva zile înainte.

Zeci de civili, mai ales kurzi sirieni, au fost uciși, alte 300.000 de persoane fiind strămutate (conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului) de la începutul ofensivei, pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan refuză să o oprească, în ciuda presiunilor internaționale tot mai mari și a solicitării explicite a Administrației Trump. 

Turcia este aliata SUA în cadrul NATO, însă relațiile dintre cele două puteri au cunoscut o răcire accentuată, în special după tentativa eșuată de puci din 2016, pe care o parte din establishment-ul de la Ankara a pus-o pe seama unor influențe de peste Ocean.