ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O statuie a lui Vladimir Ilici Lenin va fi ridicată în orașul Gelsenkirchen, prima lucrare de acest fel din spațiul fostei Germanii de Vest, anunță The Guardian.
 
Monumentul apare în contextul în care, în 2018, tot în Germania, la Trier, a fost dezvelită statuia ideologului comunismului, Karl Marx.

Este o victorie a partidului de stânga MLPD, care a câștigat un proces cu autoritățile orașului, care au încercat să oprească demersul.

În timp ce statui ale lui Lenin au făcut parte cândva din peisajul multor orașe și municipalități din fosta Germanie de Est, niciuna nu a fost ridicată vreodată într-un spațiu public din vestul Germaniei.

O instanță a permis partidului marxist-leninist din Germania, MLPD, să plaseze statuia metalică în afara sediului său. Autoritățile orașului au încercat să-i oprească, ordonând oprirea construirii unui piedestal din beton pe care lucrarea trebuia să stea. Municipalitatea susține că statuia va „perturba vederea” unei clădiri învecinate și ar încălca regulile de conservare a monumentelor istorice.

Șeful MLPD, Gabi Fechtner, a declarat presei germane: „Suntem foarte fericiți. Gelsenkirchen este un oraș al muncitorilor și Lenin se încadrează foarte bine aici".

Un purtător de cuvânt al orașului a spus că autoritățile „vor contesta hotărârea instanței”.

Statuia urmează să fie dezvelită pe 14 martie, în cadrul unei ceremonii care ar putea atrage susținători de stânga din toată țara. MLPD s-a străduit să o ridice înainte 22 aprilie, când de împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Lenin.

Efigia din fontă, de 2,15 metri, a fost realizată în anii 1930 în Uniunea Sovietică și a fost achiziționat de către MLPD dintr-un oraș din Republica Cehă pentru o sumă nedezvăluită, în urma unei licitații online.
 
Lenin a fost sprijinit și finanțat de Germania pentru a ajunge în Rusia pentru a destabiliza țara, aflată în război cu Imperiul Kaizerului. Un document al informațiilor militare raporta că „Intrarea lui Lenin în Rusia a fost un succes. Acționează conform dorințelor noastre”, releva postul DW.