ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O Europă „verde”, incluzivă, care salvează vieți pe mare și oferă azil migranților, care protejează drepturile LGBT și apără ideologia de gen. Și care vrea să iasă din coronavirus mai unită și mai puternică decât înainte. Este imaginea Uniunii Europene, conturată de Ursula von der Leyen în primul său discurs despre starea Uniunii în fața Parlamentului European. 

„Popoarele Europei încă suferă. Este o perioadă de anxietate. Cetățenii sunt îngrijorați, incertitudinea nu a fost încă depășită și redresarea este încă în faza inițială: prioritatea noastră este să depășim această fază și Europa o poate face”,  a spus șefa Comisei Europene. Ea a trecut apoi de partea OMS, declarându-se împotriva „naționalismului vaccinului”, care, spune ea, poate „pune viața în pericol, în timp ce cooperarea vaccinării poate salva vieți”. 

 „Adevărul este că, pentru prea mulți oameni, nu mai este rentabil să meargă la serviciu. Salarii de dumping, care distrug demnitatea muncii, penalizează întreprinzătorii care plătesc salarii decente și denaturează concurența corectă pe piața unică. Practica aceasta trebuie să se oprească. Este și motivul pentru care Comisia va înainta o propunere legislativă care să vină în sprijinul statelor membre, așa încât să se pună pe picioare un cadru pentru salariile minime. Toată lumea trebuie să aibă acces la salariul minim, fie prin acorduri colective, fie prin salarii minime obligatorii înscrise în lege. Sunt o susținătoare puternică a acordurilor colective, iar propunerea noastră va respecta deplin competențele și tradițiile naționale”, a continuat șefa Executivului UE.

Green Deal: „37% din fondul de redresare”

O parte substanțială din banii Fondului de redresare va finanța politicile de mediu, a mai spus von der Leyen. Emisiile Uniunii Europene „au scăzut cu 25% din 1990 până astăzi”, subliniază președintele Comisiei, dar „economia noastră a crescut cu 60%” în aceeași perioadă. „Ne îndreptăm deja către o economie circulară cu emisii neutre de carbon”, a spus von der Leyen, anunțând că „37% din fondurile planului „Next Generation EU” vor fi utilizate „în implementarea Green Deal”.

Scut pentru apărarea ideologiei de gen
 
Șefa Comisiei Europene a vorbit în discursul său și despre drepturile LGBTQ. „Vom propune extinderea listei infracțiunilor privind incitarea la ură, indiferent dacă este vorba de rasă, sex sau orientare sexuală, ura nu trebuie tolerată”, a afirmat șefa CE. Ea a amintit și de discriminarea împotriva afro-americanilor din SUA și a evreilor din Europa, a tras linie și a concluzionat: „Să fiți voi înșivă nu este ideologia voastră, ci este identitatea voastră și nimeni nu va putea să v-o fure vreodată”. 
 
A fost dat și un mesaj Poloniei: „Zonele libere de LGBTQ nu-și au locul în Uniune”, a avertizat von der Leyen, referindu-se la administrațiile poloneze care s-au declarat „libere” de ideologia LGBTQ

Ea a mai spus că cere „recunoașterea reciprocă a statutului familiei, deoarece dacă sunteți părinte într-o țară, sunteți părinte în fiecare țară” a UE. Pe scurt, statele membre vor trebui să recunoască părinții (rezultați și din căsătorii între persoane de același sex -n.r.) pe care îi stabilește Bruxelles-ul și să tacă.

Și ceva despre imigrație

Odată cu noul Pact al UE pentru migrație și azil, pe care Comisia îl va anunța săptămâna viitoare, „vom adopta o abordare umană”, explică von der Leyen. „Principiul este: salvarea de vieți pe mare nu este ceva opțional. Și acele țări care respectă obligațiile legale și morale trebuie să se bazeze pe solidaritatea Uniunii”, dar „trebuie să facem distincție între cei care au dreptul de a rămâne și cei care nu au niciun drept”.  Așadar, spune șefa Comisiei Europene, vom avea o cooperare mai mare „în domeniul azilului și al repatrierii”.