ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia refuză să susțină planuri de apărare colectivă pregătite de NATO cu privire la țările baltice și Polonia, atât timp cât Alianța Nord-Atlantică nu o susține politic mai apăsat în lupta pe care o poartă împotriva combatanților kurzi în nordul Siriei, au declarat patru surse din cadrul blocului militar occidental pentru Reuters.
 
Dacă se confirmă informația Reuters, intransigența Turciei se adaugă problemelor deja existente ale NATO, în contextul în care președintele american Donald Trump a criticat în repetate rânduri membrii alianței că nu au respectat angajamentele bugetare. Doar șapte dintre cei 29 de membri ai NATO cheltuiesc în prezent cel puțin doi la sută din PIB-ul lor pentru armată, iar Polonia și Statele Baltice se numără sunt printre aceste state, în timp ce Turcia nu.

Ankara și-a îndemnat ambasadorul la NATO să nu semneze aceste planuri, iar delegația turcă a ridicat tonul atât în cadrul unor întâlniri oficiale, cât și în convorbiri private, pentru ca Alianța să desemneze „organizație teroristă” Unitățile Protecției Poporului (YPG), o miliție kurdă aliată a Occidentului în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), declară aceste surse.
 
Această repoziționare a Turciei, care are loc cu doar câteva zile înaintea reuniunii prin care NATO urmează să marcheze la Londra 70 de ani de la înființarea organizației, este un semn al disensiunilor între Ankara și Washington pe tema ofensivei pe care armata turcă a lansat-o la 9 octombrie în nord-estul Siriei. Dar și încă una dintre dificultățile cu care membrii NATO se confruntă în a se înțelege în probleme considerate cruciale.

Fără aprobarea Turciei, NATO urmează să se confrunte cu dificultăți în a implementa planuri militare de apărare a Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei, în eventualitatea unei agresiuni a Rusiei, în urma anexării Crimeei de către Moscova și a războiului cu separatiști proruși în estul Ucrainei care i-a urmat în 2014.

„Ei îi iau pe europenii din (Europa de Est) ostatici, blocând aprobarea acestui plan atât timp cât nu obțin concesii”, a declarat una dintre sursele citate.

Altă sursă consideră că acest comportament al Turciei este „destabilizator”, în momentul în care NATO încearcă să-și strângă rândurile atât în urma criticilor lui Donald Trump, cât și ale lui Emmanuel Macron, care a apreciat la începutul lunii că Alianța se află într-o stare de „moarte cerebrală”.