ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul Dan Dungaciu spune că răspunsul iranian la uciderea generalului Soleimani, respectiv bombardarea a două baze americane din Irak, înseamnă descaladarea conflictului, nu escaladarea acestuia.

 

El mai afirmă că iranienii i-au oferit șansa lui Trump de a nu răspunde la acest atac și de a putea câștiga un al doilea mandat.

În concluzie, Dungaciu crede că ambele părți ar putea ieși mai bine, pe termen lung.

„Asistăm nu la o escaladare, ci la o descaladare și ne îndreptăm spre un deznodământ, mai ales după atitudinea extrem de înțeleaptă pe care iranienii au avut-o.
A fost normal ca Teheranul să reacționeze întrucât are un public intern căruia trebuie să îi dea socoteală. A acționat însă cu înțelepciune astfel încât niciun american să nu fie ucis, niciun simbol important al statului american să nu fie afectat.
Donald Trump a primit o șansă enormă pe care eu cred că o va fructifica, iar asta înseamnă să se abțină de la o retaliere.
Trump are șansa să iasă învingător din acest episod dacă nu va retalia. Convingerea mea este că nu o va face, chiar daca se va spune că, anterior, printr-un tweet, declarase că orice atac al iranienilor va genera o reacție. Nu va reacționa si bine va face. Pentru el, pentru lume, pentru echilibrul strategic e mai bine să nu o facă.
Iranienii i-au oferit o șansă lui Donald Trump de a nu intra într-un război care i-ar fi ruinat orice șansă să câștige al doilea mandat. Au preferat să nu îi ruineze șansele, sigur, dintr-un calcul foarte clar: acela că ei înșiși ar fi ieșit prost din orice fel de confruntare cu SUA.
Așa că iranienii nu doar că nu i-au anulat lui Trump șansele de a deveni președinte încă o dată, dar i le-au și sporit.
Detractorii lui Donald Trump din SUA nu prea au ce sa îi reproșeze președintelui. După ce l-a eliminat pe Soleimani, sigur, într-o manieră riscantă, de cowboy, i-au reproșat că aruncă America în război. Acum, însă, nu îi mai pot reproșa nimic dacă nu va retalia. Dacă ar face-o, ar însemna să îi reproșeze că nu aruncă țara în război. Au căzut, deci, în propria capcană.
Trump este în siguranță acum inclusiv in SUA. Că nu se va opri critica la adresa lui, asta e evident, dar argumentele vor fi foarte slabe.
Dacă iranienii vor fi suficient de abili să transforme în ceva pozitiv ceea ce acum e evident negativ, nu azi, nu mâine, nici poimâine, dar poate răspoimâine poate apărea o deschidere în relația lor Trump. Ei sunt conștienți că prin atitudinea adoptată i-au făcut un bine.
Iranul e în această situație: Nu poți să te lupți cu americanii că te pot face praf. Teheranul nu poate merge chiar atât de departe ca să înceapă o confruntare cu SUA doar ca să dea jos un președinte. Ar fi iresponsabil.
Altfel spus: Trump nu iese prost, iar Iranul, pe termen mediu si lung, ar putea să iasă mai bine”, a declarat Dungadiu pentru Universul.net.