ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva mii de persoane - 4.500, potrivit poliției - au manifestat duminică în fața parlamentului polonez pentru a denunța reformele controversate din sistemul judiciar impuse de conservatorii aflați la putere, transmit AFP și Reuters.

„Jos Kaczor, dictator!”, au scandat manifestanții. Kaczor, care în poloneză înseamnă "rățoi", este porecla dată lui Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului de guvernământ, din cauza asemănării fonetice cu numele său de familie. 

Liderii principalelor două partide de opoziție, Platforma civică (PO, de centru) și Nowoczesna (liberal), Grzegorz Schetyna și Ryszard Petru, au pronunțat discursuri ferme, angajându-se să colaboreze îndeaproape pentru a se opune politicii partidului Dreptate și Justiție (PiS), condus de Kaczynski. 

Cele două camere ale parlamentului polonez au aprobat în această săptămână două proiecte de lege care, în ochii opoziției, reprezintă un pas către preluarea controlului sistemului judiciar de către majoritatea conservatoare și slăbirea separării puterilor în stat. 

Prima lege se referă la statutul Consiliului Național al Magistraturii și stipulează că parlamentul, unde PiS deține majoritatea, va alege membrii acestui organism. A doua lege modifică regimul tribunalelor de drept comun, unde președinții sunt numiți de Ministerul Justiției. Ambele texte nu mai au nevoie decât de semnătura președintelui pentru a intra în vigoare. Aprobarea șefului statului, Andrzej Duda, un apropiat al PiS, majoritar în cele două camere, este considerată foarte probabilă. 

Încercând să justifice cele două legi, ministrul justiției, Zbigniew Ziobro, a acuzat Consiliul Național al Magistraturii că este „o corporație care, ea singură, decide tot și că magistrații sunt „o castă” ale cărei rădăcini se află în perioada comunistă și că servesc interesele anumitor grupuri politice.