ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Donald Trump mobilizează toate resursele civile și militare pentru a pune capăt violențelor care, de aproape o săptămână, zguduie Statele Unite.
 
Marți-noaptea, Trump s-a adresat națiunii și a spus că trimite mii de militari și forțe de poliție pe străzile capitalei Washington D.C. pentru a opri jafurile și actele de vandalism. Capitala și alte orașe arătau ca un teatru de război, cu mii de oameni în stradă, în pofida restricțiilor de circulație.
 
Numeroși protestatari s-au adunat în zonele adiacente Casei Albe. Chiar în timp ce președintele Donald Trump se adresa națiunii, se auzeau bubuiturile proiectilelor cu gaze lacrimogene.

Trump a spus că este revoltat de moartea lui George Floyd și că se va face dreptate. „Justiție, nu haos”, promite președintele american, precizând că nu pot fi tolerate vandalismul, distrugerile și vărsarea de sânge nevinovat - acestea sunt „acte de terorism intern”. 
 
Președintele a adăugat că a recomandat ”cu tărie tuturor guvernatorilor să desfășoare Garda Națională în număr suficient pentru a domina străzile. Primarii și guvernanții trebuie să stabilească o prezență copleșitoare până la stingerea violenței”.

De altfel, după intervenția de la Casa Albă, Trump a mers pe jos la Biserica anglicană „Sfântul Ioan”, numită și „Biserica președinților", care fusese incendiată de protestatarii violenți, ținând în mână o Biblie.

Înainte de sosirea lui Trump la edificiul vechi de 200 de ani, zona fusese degajată cu gaze lacrimogene și trupe călare. Mai mulți lideri ai comunității afro-americane au condamnat violențele și au atras atenția că ceeea ce se întâmplă acum nu are nicio legătură cu George Floyd. Inclusiv fratele lui a condamnat acțiunile anarhiștilor.

 
Rămân însă multe semne de întrebare legate de cei care comit violențe. Unii ar fi venit din alte state, tocmai pentru a incita la acte de vandalism.
 
În plus, potrivit mai multor jurnaliști locali, în diverse orașe unde au fost distrugeri mari, pe trotuar erau stive de cărămizi, deși în zonă nu erau niciun fel de lucrări de construcții.