ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La mai puțin de 48 de ore dupădescinderea kaghebistă a FBI de la reședința sa din Florida, Donald Trump s-a prezentat la biroul Procurorului General al statului New York pentru o anchetă civilă deschisă în urmă cu ani de zile.

Donald Trump a declarat că, la sfatul avocaților săi, a invocat Al 5-lea Amendament, refuzând să răspundă la întrebările Procurorului Letitia James într-un dosar civil vechi de cinci ani.

Al 5-lea Amendament consfințește dreptul constituțional al oricărui cetățean de a refuza să ofere autorităților informații care ar putea fi folosite împotriva sa.

Trump a afirmat că este victima unei„vânători de vrăjitoare motivate politic”, iar administrația Biden și procurorii „și-au pierdut „orice limite de decență, morală sau etică”.

Dacă percheziția de luni a FBI, de la Mar-a-Lago, a căutat documente clasificate cu care Trump ar fi plecat acasă atunci când a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2021, ancheta procurorului statului New York, deschisă în urmă cu cinci ani, vrea să verifice dacă Trump și compania sa nu și-au umflat nejustificat valoarea activelor în documentele financiare pentru a obține condiții mai favorabile la împrumuturi.

De trei ani, ancheta este condusă de Letitia James.

Donald Trump fusese citat pe 15 iulie, însă a depus o cerere de amânare din cauza decesului fostei sale soții, Ivana Trump, pe 14 iulie.

Într-o declarație publică, Trump a arătat:

„Nu am făcut nimic ilegal, de aceea, după cinci ani de cercetări, autoritățile federale, statale și locale, împreună cu presa Fake News, nu au descoperit nimic.”

Și a adăugat:

„M-am întrebat odată: dacă ești nevinovat, de ce să invoci al 5-lea Amendament? Acum am răspunsul la această întrebare. Când familia ta, compania ta și toți oamenii care se învârt în jurul tău au devenit ținte ale unei vânători de vrăjitoare nefondate, motivate politic, promovate de avocați, procurori și presa Fake News, nu ai încotro.”

Și Trump a conchis:

„Dacă mai aveam o umbră de îndoială în minte, descinderea FBI la mine acasă, la Mar-a-Lago, cu doar două zile înainte de această audiere, a șters orice incertitudine. Prin urmare, la sfatul consilierilor mei și din toate motivele de mai sus, am refuzat să răspund la întrebări conform drepturilor și privilegiilor de care beneficiază orice cetățean în virtutea Constituției Statelor Unite.”

Biroul lui Trump a dat publicității un video în care Letitia James apare cu o susținătoare care îi cere:

„Vă rugăm, acționați-l în justiție pentru noi.”

Iar James răspunde:

„O, categoric îl acționăm în justiție, o să îi dăm multă bătaie de cap.”

Într-o altă secvență, procuroarea este surprinsă când declara:

„Nu o să-mi fie frică să înfrunt un președinte ilegitim.”

Iar în alta, afirmă:

„Trebuie să ne concentrăm asupra lui Donald Trump. Trebuie să urmărim banii.”

Video-ul se încheie cu un clip din campania electorală a lui James, în care aceasta afirmă:

„Abia aștept să ajung să merg în fiecare zi la biroul procurorului general, să îl urmăresc pe acest președinte ilegitim, și apoi să mă întorc la mine acasă.”