Raportul anchetei privind incendiul care a ucis 72 de persoane într-un bloc turn din Londra arată că procedura de intervenție a pompierilor a fost greșită. Pompierii au ordonat prea târziu evacuarea clădirii

Erori grave ale pompierilor din Londra la intervenția la incendiul din Grenfell Tower, din iunie 2017, au împiedicat probabil salvarea unora din cele 71 de persoane care și-au pierdut viața, a stabilit o anchetă publică ale cărei rezultate sunt prezentate de Reuters.

Dezastrul - cel mai mare într-un imobil rezidențial din Regatul Unit de după al doilea război mondial - a revoltat opinia publică și a determinat anchetarea publică a modului în care blocul-turn s-a transformat într-o capcană mortală.

Anchetatorii conduși de judecătorul pensionar Martin Moore-Bick a examinat într-o primă fază, până la detalii criminalistice, succesiunea de evenimente din noaptea de 14 iunie 2017, inclusiv reacția pompierilor la incendiul din clădirea cu 23 de etaje.

Fostul magistrat elogiază în raport „curajul extraordinar și devotamentul altruist față de datorie” al pompierilor; unii dintre aceștia au urcat mult în bloc încercând să ajute locatarii să iasă. El critică însă mai multe carențe instituționale ale comandanților pompierilor, arătând că instruirea și pregătirile pentru un incident de tipul celui de la Grenfell au fost necorespunzătoare, iar în noaptea incendiului s-au comis greșeli grave.

Mai exact, Moore-Bick afirmă că șefii care au comandat operațiunea au prelungit prea mult strategia de a le cere locatarilor, telefonic, să rămână în apartamente și că, dacă recomandarea ar fi fost schimbată cu cel puțin o oră mai devreme, numărul morților ar fi fost mai mic.

„Conceptul 'rămâneți pe loc' a devenit un 'articol de credință' atât de puternic în cadrul LFB (London Fire Brigade, brigada de pompieri din Londra - n. red.), încât renunțarea la el era practic de neconceput”, consemnează raportul.

Faza a doua a anchetei, care încă nu s-a încheiat, vizează alte probleme majore, cum ar fi proiectarea, întreținerea și modernizarea clădirii, respectarea reglementărilor privind construcțiile și calitatea acestor reglementări.