ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul SUA, dominat de republicani, a adoptat joi o rezoluție care limitează capacitatea președintelui Trump de a lansa o acțiune militară împotriva Iranului fără aprobarea Congresului.
 
Potrivit documentului, președintele este obligat să ceară „o dezbatere și un vot” în Congres, singurul care are capacitatea de a declara război, conform Constituției, înaintea oricărui „război ofensiv” împotriva Republicii islamice Iran, informează Reuters, dpa și AFP, citate de Agerpres.

Rezoluția a fost votată de opt membri ai Partidului Republican alături de minoritatea democrată, iar rezultatul votului a fost de 55-45. Documentul va fi remis Camerei Reprezentanților, unde Partidul Democrat are majoritate, deci sunt șanse mari să fie aprobată.

Dar liderul de la Casa Albă își poate folosi dreptul de veto împotriva acestei măsuri, așa cum a făcut primăvara trecută după rezoluția Congresului care solicita încetarea oricărui sprijin american acordat coaliției saudite în războiului din Yemen.
 
Eliminarea generalului iranian Soleimani, luna trecută, în Irak,  au reaprins tensiunile americano-iraniene. Deși Donald Trump a susținut că generalul Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, pregătea atacuri asupra unor misiuni diplomatice americane, Mark Esper, secretarul american al Apărării, a afirmat că nu existau indicii că liderul militar iranian pregătea atentate.
 
Iranul a răspuns câteva zile mai târziu lansând zeci de rachete balistice la două baze militare din Irak, provocând, așa cum Pentagonul a recunoscut mai târziu,  leziuni cerebrale militarilor americani.