ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iranul sugerează că se pregătește de un „război sângeros”, după ce Qasem Soleimani, liderul Forței Quds, a murit în urma unui atac cu dronă al Statelor Unite ale Americii. Iranienii au dat un semnal serios în acest sens arborând pentru prima dată în istorie steagul roșu deasupra unei moschei considerată loc sacru.

Arborarea steagului roșu simbolizează începerea unui „război sângeros” în cultura arabă, informează Daily Mail. Steagul a fost arborat la moscheea Jamkaram din orașul Qom, un loc considerat sacru și sfânt în Orientul Mijlociu încă din Evul Mediu.

Generalul Gholamali Abuhamzeh a fost citat vineri de agenția de știri Tasnim declarând că Iranul îi va pedepsi pe americani oriunde s-ar afla la îndemâna Republicii Islamice și a ridicat perspectiva atacurilor asupra navelor din Golf.
   
„Strâmtoarea Hormuz este un punct vital pentru Occident și un număr mare de distrugătoare americane și nave de război trec pe acolo. ... Obiectivele americane vitale din regiune au fost identificate de Iran de acum mult timp. ... Aproximativ 35 de ținte americane din regiune, precum și Tel Avivul, sunt la îndemâna noastră", a spus el.

Sâmbătă seară, o rachetă a căzut în interiorul zonei puternice fortificate a Bagdadului, în apropierea Ambasadei SUA, cea de-a doua a lovit cartierul Jadriya din apropiere și alte două au fost lansate asupra bazei aerene din Balad, la nord de oraș, dar nimeni nu a fost ucis, a informat armata irakiană. Până acum, atacul nu a fost revendicat.
 
Recompensă pe capul lui Trump

Teheranul a oferit o recompensă de 80 de milioane de dolari pe capul lui Donald Trump, după ce Qasem Soleimani a fost asasinat.

În timp ce funeraliile lui Qasem Soleimani erau difuzate la televiziunile din Iran, televiziunile oficiale de știri difuzau informația că se va strânge câte un dolar pentru fiecare iranian din țară iar banii care se încasează vor ajunge la cine va reuși să-l ucidă pe președintele american. „Iranul are 80 de milioane de locuitori. Pe baza populației iraniene, dorim să strângem 80 de milioane de dolari (61 de milioane de lire sterline), ceea ce reprezintă o recompensă pentru cei care se apropie de șeful președintelui Trump ”, a fost anunțat, potrivit en24.


Reacția lui Donald Trump

Trump a scris că Iranul „vorbește cu foarte mare îndrăzneală despre vizarea anumitor ținte ale SUA” ca răspuns la moartea lui Soleimani.

Trump a declarat că Statele Unite au "în vizor 52 de obiective iraniene” și că unele sunt „la un nivel foarte înalt și importante pentru Iran și cultura iraniană, iar acele ținte, și Iranul însuși, vor fi lovite foarte rapid și foarte rău”.
 
NATO, in alertă

Ambasadorii NATO se vor reuni de urgență luni, la Bruxelles, pentru a discuta situația creată în Orientul Mijlociu de uciderea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani, de o dronă americană, a declarat un oficial al organizației, transmite Reuters.Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a organizat întâlnirea în urma consultărilor cu membri ai alianței.

Ambasadorii NATO se întâlnesc regulat, dar reuniunea de luni a fost convocată de orgență, în urma deciziei de sâmbătă a alianței de a-și suspenda misiunea de pregătire din Irak, din cauza riscurilor de securitate provocate de uciderea lui Soleimani, vineri.

Parlamentul irakian a cerut duminică ca trupele americane și alte trupe străine să plece din țară, ca urmare a uciderii generalului iranian Soleimani.