ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prima parte a acestui material este disponibilă AICI.
 
Jocul dublu al țarului Putin a căpătat noi valențe. Dincolo de panta naționalismului, a dragostei sale bruște față de Biserică, a glorificării trecutului sovietic, a preamăririi politicii sale și a tuturor trucurilor pe care le tot încearcă liderul de la Kremlin, trebuie remarcat faptul că expansiunea teritorială a Federației este justificată de politica greșită și antirusă a foștilor lideri sovietici. Cel puțin, așa susține propaganda oficială, dar chiar și președintele. Nașterea URSS ar fi însemnat nu decesul Imperiului Țarist, ci a sufletului rusesc și a Rusiei mari.

Nostalgia este un lucru de înțeles

Logic, cei mai în vârstă sunt și cei mai atașați de trecutul sovietic. "Sistemul sovietic era mai corect, iar raporturile umane mai sănătoase", spune o anume Lidia Antonova, intervievată de ziarul elvețian Le Temps. Doamna în discuție are 67 ani, este de profesie contabil, acum pensionar, și locuiește într-un minuscul apartament de două camere, mobilat modest și situat foarte departe de centrul capitalei. "În orice caz, nu existau acești bandiți și oligarhi care fură fără nicio rușine și de care justiției nici că-i pasă", mai spune ea. "Se trăia binișor, fără excese și aveam avantajul că știam ce ne va aduce ziua de mâine". Despre Putin are o părere bună. "De când este el, situația s-a mai îmbunătățit. Dar, creșterile de prețuri sunt atât de mari și de bruște, încât mă întreb dacă nu cumva ne vom întoarce la mizeria anilor 90. Iată de ce consider că ar trebui revenit la economia planificată", conchide ea. 

Ură față de Vest

După ce remarcă faptul că televizorul merge în permanență în toate casele pensionarilor pe care i-a vizitat, redactorul helvet remarcă faptul că toți, la unison, spun că puțin le pasă că au libertate de mișcare. "Nu avem niciun chef să vedem Parisul și cu atât mai puțin să mă întâlnesc cu oameni care ne urăsc pe noi, rușii. Și dacă erau cozi interminabile la magazine în epoca fostei URSS, ce dacă? Mai stăteam și noi la o șuetă..." De fapt, autoritățile știu foarte bine cum să cultive toate aceste stări de frustrare, în parte justificate și care pot fi întâlnite în toate țările din fostul bloc comunist. Atâta doar că în Rusia totul se desfășoară după un scenariu diferit. 

Ce cred tinerii

Cei care au sub 30 ani și care au prins deja 17 ani cu Vladimir Putin la conducerea țării sunt și cei mai conservatori. De exemplu, Dmitri Zaharov, deputat pro-Kremlin în vârstă de 31 ani, are cam aceleași teorii ca pensionara Lidia Antonova. "N-am fost niciodată în Europa pentru că mi se pare umilitor ca noi, rușii, să fim obligați să cerșim vize. În consecință, atunci când voi vizita Vestul, va fi cam cum a făcut și bunicul meu. Într-un tanc T-34" Din câte se poate citi pe Internet, bunicul parlamentarului din circumscripția Moscova a mers până la Berlin în 1945. 

Fan total al stalinismului

Acest Zaharov are o viziune care, mie personal, mi se pare chiar originală. Cel puțin eu nu am mai auzit-o până acum. Dar, asta nu înseamnă că nu este interesantă și, de ce nu, poate chiar adevărată. Astfel, pe contul său personal cret pe vk.com, un facebook made in Russia, se poate citi următoarea teorie: "Anul 1937 (în Occident cunoscut ca anul marii terori) nu a fost chiar așa de dramatic așa precum se spune. Pur și simplu, au fost eliminați incompetenții revoluționari și înlocuiți cu oameni care știau ce este aceea administrație". Mai departe, injurii la adresa așa-zișilor "liberaști", un neologism care combină cuvintele liberal și pederast, indiferent dacă aceștia sunt sau nu contra lui Putin. De altfel, grupul său parlamentar are un crez ciudat. Nici pro-Putin, nici anti-Putin. Dar, sunt fanii acestuia atunci când vine vorba despre politica externă a Kremlinului.

Rusia, marele frate

Evident, la fel cum americanii pretind că au "eliberat Europa", tot așa acest Zaharov pretinde că Rusia a alergat întotdeauna pentru a ajuta popoarele frățești. De aceea, ucrainenii, balticii, georgienii și toți ceilalți trebuie să revină sub tutela Moscovei. În concluzie, consideră că anexarea Crimeii și crearea unei noi Mici Rusii în estul Ucrainei este o idee excelentă și care se va permanentiza. Evident, a fost consultat și un expert sociolog, Alexei Levinson, de la Centrul Levada. "Tineretul nostru este profund conservator, iar acesta este un fapt singular în fosta Uniune Sovietică. Uitați-vă spre comparație la radicalismul tinerilor din Ucraina vecină. Dar, atenție, la cei cu vârste sub 25 ani, care erau copii în momentul venirii la putere a lui Putin, se constată și cel mai mare procent de susținere pentru acesta. Astfel, 91% dintre puști sunt înnebuniți după politica Kremlinului". 

Lenin, trecut pe linie moartă

Din câte se pare, șeful statului rus a reușit să șteargă din mentalul colectiv marile eșecuri și crime ale comunismului și, ceea ce este cel mai interesant, inclusiv pe părintele revoluției, Vladimir Ilici Lenin, creatorul Uniunii Sovietelor. De altfel, dacă Ulianov n-ar fi existat, Putin nu ar fi fost altceva decât ceea ce s-a născut: un mujic analfabet. Așa s-a creat și legenda intelectualului Gorbaciov, care era orice, numai inteligent nu și a tuturor liderilor sovietici, care erau grobieni cu acte în regulă. Culmea, excepția a constituit-o Andropov, liderul KGB, dar acesta a murit repede, după numai un an la conducerea Partidului și a Uniunii. 

La orizont se profilează aniversarea Centenarului Revoluției Bolșevice, lucru care îl irită pe Putin. Pentru acesta, "Lenin este cel care a contribuit primul la destrămarea URSS. După ce a creat statul sovietic, Lenin este cel care a acordat autonomie republicilor și a creat, astfel, posibilitatea ca, în timp, acestea să devină independente. A fost pur și simplu o bombă atomică pe care Rusia a primit-o din plin". La câteva zile după declarațiile sale, Putin a fost întrebat, la un congres politic, despre soarta mumiei lui Lenin. Corpul acestuia se găsește îmbălsămat în Mausoleul din Piața Roșie. Moment pentru liderul rus să facă un pas înapoi. "Trebuie acționat cu grijă. Deocamdată, nu-l putem îngropa fizic. Nu trebuie să luăm decizii care ar putea diviza societatea. Totuși, Lenin a comis eroarea de a permite republicilor să părăsească Uniunea. Stalin era total împotriva acestei idei și cred că opinia lui Iosif Visarionovici a fost cea corectă". 

Evident, nu a fost uitat nici Nikita Hrușciov, cel care a decis transferul Crimeii către Ucraina. De altfel, ilegalitatea deciziei președintelui Comitetului Central al URSS, în opinia sa, a fost și motivul reparației morale și a ocupației Crimeii. De fapt, nu faptul că Hrușciov era ucrainean a cântărit câtuși de puțin în acea decizie. Oricum, acelea erau frontiere administrative, în niciun caz nu s-a gândit cineva că acestea ar putea deveni vreodată frontiere internaționale. Pur și simplu, Crimeea nu avea legătură terestră cu Rusia, ci cu Ucraina, de unde primea energie electrică, apă curentă și gaze. 

Greu să fii în locul lui Putin

Măiestria lui Putin și a anturajului său a constat, cel puțin până acum, să încerce să împace pe toată lumea și să profite de tendințele divergente ale unei opozitii quasi-inexistente. În ceea ce privește demolarea statuilor lui Lenin, care se găsesc în toate marile orașe și sunt situate în piețele centrale ale orașelor, Putin are aceeași poziție ambiguă. 

Este cam același lucru cu scoaterea cadavrului îmbălsămat al lui Lenin și îngroparea acestuia.  Cerută insistent de monarhiști, țariști și de către Biserica Ortodoxă, dar căreia i se opun comuniștii. Încă de la accederea sa la putere, Putin a avut mare grijă să sudeze flancul conservator în jurul său. De fapt, există deja o figură în flancul conservator care îi este fidel de atâta amar de vreme. Vizibilă mai ales între albii țariști și roșii bolșevici. Vladimir Putin a ales să îl treacă pe Putin la categoria personaje negative ale istoriei, alături de liberali și de pro-occidentali. Cam asta este viziunea lui Putin. De fapt, nimic nou. Poate doar faptul că a devenit paranoic și că acum susține planuri de privatizare a sectoare întregi din economie, ca măsură obligatorie pentru reluarea creșterii economice și a competivității produselor ruse pe piețele occidentale. Despre acest capitol, ca și despre precedentele folosite de ruși pentru a justifica anexarea Crimeii, în partea a treia a acestui material mai amplu. 

De fapt, cel mai concret este felul în care tratează rușii problema Tezaurului României de la Moscova. Exact la fel tratează și celelalte probleme. Probabil, prezintă acest lucru populației ca un fel de captură de război. Și că, probabil, Tezaurul României contribuie la stabilitatea rublei. Populația crede absolut orice, iar Putin poate binecuvânta excelentul model american.