ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Poloniei Andrzej Duda i-a acuzat pe liderii UE de „ipocrizie”, susținând că aceștia „mint” când afirmă că reforma justiției din această țară amenință statul de drept și standardele democratice, informează Cotidianul.
 
Acuzația a fost lansată la câteva ore după declanșarea de către Bruxelles a unei proceduri ce ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Varșoviei în UE.

„Mulți reprezentanți ai instituțiilor europene spun neadevăruri despre Polonia. Ei mint când spun că schimbările din Polonia duc la încălcarea principiilor statului de drept, în timp ce noi întărim regulile democrației”, a spus Andrzej Duda într-un interviu.

 „Este o decizie pur politică. Ea nu are nimic în comun cu un element de fond. (…) Soluțiile pe care le-am adoptat în Polonia nu diferă de ceea ce există în mai multe țări europene. Dimpotrivă, aș spune că soluțiile noastre sunt mult mai democratice”, a susținut Duda.
 

„Din nefericire, cred că există multă ipocrizie în acțiunile Uniunii Europene. Regret să o spun, dar este ceea ce cred”, a apreciat liderul polonez. 

Președintele a respins criticile aduse proiectelor justiției, arătând că trebuie să-și îndeplinească promisiunile electorale, majoritatea polonezilor dorind reformarea sistemului de justiție.

 

De asemenea, MAE Polonez afirmă că Polonia a „primit cu regret decizia politică, și nu juridică” a Comisiei Europene de a declanșa o procedură fără precedent, care poate duce la sancțiuni dramatice contra Varșoviei, după ce aceasta a adoptat o serie de reforme controversate ale sistemului judiciar, relevă un comunicat al citat de AFP, scrie Agerpres.

Această decizie „apasă inutil asupra relațiilor noastre, ceea ce riscă să facă dificilă construcția înțelegerii și a încrederii reciproce între Varșovia și Bruxelles”, menționează comunicatul diplomației poloneze, publicat la scurt timp după anunțul executivului comunitar.

 

Cele două legi, adoptate de parlamentul polonez săptămâna trecută, se referă la Curtea Supremă și la Consiliul Superior al Magistraturii, iar forma în care au fost adoptate și promulgate este cea prezentată în septembrie de președintele Duda, care s-a opus prin veto, în luna iulie, versiunilor lor inițiale.

Duda criticase rolul important pe care forma inițială a celor două legi îl acorda ministrului justiției, care în Polonia este și procuror general.