ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un oficial al guvernului de la Kiev a aruncat o bombă: Statele Unite pun la cale o strategie de eliberare a porturilor ucrainene de la Marea Neagră de blocada rusă.

Consilierul în Ministerul de Interne ucrainean, Anton Gherașcenko, a postat un mesaj pe Twitter, care ulterior a fost șters.

„Statele Unite pregătesc un plan pentru a distruge Flota (rusă) a Mării Negre. Studiile eficiente ale ucrainenilor despre vasele de război (ruse) au convins (Statele Unite) să pregătească un plan pentru a debloca porturile (ucrainene). Se discută livrarea de arme anti-navă.”

Gherașcenko a citat un articol Reutersdespre intenția SUA de a livra Ucrainei rachete Harpoon și Naval Strike.

Astfel de rachete au o rază de acțiune de 300 de kilometri și costă 1,5 milioane de dolari bucata.

Răspunzând unei întrebări oficiale adresate de Newsweek, Departamentul de Stat nu a dezmințit planul de a distruge flota rusă din Marea Neagră.

„Pe măsură ce conflictul se schimbă, se schimbă și asistența noastră militară de a livra capacitățile esențiale de care are nevoie Ucraina.”

Totuși, Pentagonul a dezmințit categoric afirmațiile lui Gherașcenko.

Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat:

„Pot să vă spun categoric că nu este adevărat.”

El nu a comentat însă inițiativa de care a vorbit Reuters, ca SUA să trimită rachete anti-navă performante Ucrainei.

În prezent, Rusia controlează toate porturile ucrainene la Marea Neagră.

ONU a făcut apel la o realaxare a restricțiilor pentru a permite ca navele cu produse alimentare din Ucraina să poată ajunge în Occident, pentru a reduce riscul de foamete.

Rusia a venit joi cu propunerea de a ridica blocada porturilor ucrainene în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Ministrul adjunct rus de Externe, Anton Rudenko, a explicat că problema este mai complexă decât simpla blocadă a porturilor, implicând și sancțiunile care restricționează exporturile de îngrășăminte.

„Nu trebuie doar să lansezi un apel către Federația Rusă, ci și să te uiți atent la complexul de motive care au provocar actuala criză alimentară. Sancțiunile împiedică un comerț normal și liber, inclusiv cu produse alimentare, mai ales grâu, îngrășăminte și altele.”

În Statele Unite a creat mare vâlvă informația că informațiile oferite de Washington au permis distrugerea navei amiral a Flotei ruse din Marea Neagră.

Ulterior, Joe Biden a cerut oprirea tuturor scurgerilor de informații despre implicarea Statelor Unite în războiul din Ucraina.