ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din 2018, membrii democrați ai Congresului, experți și grupuri de reflecție, inclusiv Institutul Aspen, au îndemnat platformele de socializare precum Facebook și Twitter să ia mai multe măsuri pentru cenzurarea informațiilor, iar ele s-au supus cerinței, scrie public.substack.com. De exemplu, în septembrie 2020 Facebook a cenzurat un fragment din emisiunea „Tucker Carlson Tonight”, în care un medic chinez a spus că pandemia de covid a rezultat din scăparea unui virus dintr-un laborator din China. Facebook a etichetat clipul drept „informații false”, iar Instagram l-a semnalat. 

Solicitările din partea guvernului, care a cerut companiilor de social media să cenzureze conținutul, au crescut sub președintele Joe Biden. În ianuarie 2021, Agenția de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii, care a fost creată în 2018 pentru a combate dezinformarea electorală, și-a lărgit domeniul de activitate „pentru a promova mai multă flexibilitate pentru a combate dezinformarea generală”, misinformarea, dezinformarea și malinformarea. Dacă misinformarea poate fi neintenționată, dezinformarea este definită ca fiind deliberată, în timp ce malinformarea poate include informații exacte prin care se urmărește însă ducerea în eroare. În aprilie 2022, Departamentul de Securitate Internă (DHS) al SUA a anunțat înființarea unui „Consiliu de guvernare privind dezinformarea”. Reacția puternică de opoziție a determinat DHS să abandoneze public ideea, dar, în ascuns, să-și continue planul prin agențiile sale membre.

E-mailurile interne dintre oficialii din administrația Biden și directorii Facebook arată că primii au făcut presiuni puternice asupra Facebook pentru a cenzura conținutul despre care credeau că provoacă ezitarea de a primi vaccinului, iar cei din urmă indicând cenzura lor asupra „conținutului adesea adevărat”, pentru a atinge acest obiectiv. La o săptămână după ce Biden a preluat funcția, Facebook a anunțat că „ne extindem eforturile de a elimina afirmațiile false... Acestea includ afirmații precum «COVID-19 este produs sau fabricat de om»”.

Timp de doi ani, ideea că pandemia de coronavirus a fost cauzată de o scurgere din laboratorul din Wuhan Institute for Virology, China, a fost considerată extremistă. În februarie 2020, Washington Post a publicat un articol intitulat „Tom Cotton repetă teoria conspiraționistă demontată despre coronavirus”, după ce senatorul republican a susținut ideea. Două zile mai târziu, revista medicală britanică Lancet a publicat un articol scris de 27 de oameni de știință prin care „condamnă ferm teoriile conspiraționiste care sugerează că COVID-19 nu are o origine naturală”.

Astăzi, mass-media mainstream consideră că probabilitatea ca o scurgere de laborator să fi cauzat pandemia este la fel de mare ca probabilitatea ca aceasta să fi fost cauzată de răspândirea unui virus de la animale la oameni. Duminică, Wall Street Journal a relatat că Departamentul de Energie al SUA (DOE) s-a alăturat Biroului Federal de Investigații (FBI), împreună concluzionând că o scurgere din laborator este mai probabilă decât faptul ca pandemia de coronavirus să aibă o cauză naturală. În noiembrie, oficialul guvernamental principal care supraveghează răspunsul SUA la pandemie, Anthony Fauci, a spus cu privire la originile Covid: „Am o minte complet deschisă”.

Acest episod ridică îngrijorări serioase cu privire la intensificarea cenzurii pe platformele de socializare la ordinul oficialilor guvernamentali, al contractorilor guvernamentali și al unor oameni de știință și experți aparent nepartizani. Sub presiunea actorilor guvernamentali și nonguvernamentali, Facebook, Twitter și alte platforme de socializare au cenzurat informații reale sau potențial adevărate despre orice teme, de la vaccinuri până la scurgerile din laborator și afacerile familiei Biden. Având în vedere protecția largă a libertății de exprimare oferită de Primul Amendament, cererea din partea guvernului adresată companiilor de social media de a cenzura informațiile, chiar și dacă e vorba de informații inexacte, sunt neconstituționale

Indiferent dacă este constituțional sau neconstituțional, modelul de comportament al oficialilor guvernamentali, al contractorilor guvernamentali și al foștilor oficiali ai CIA, FBI, DHS și al altor oficiali ai serviciilor de informații este îngrijorător. Cenzura a fost cerută în mai multe cazuri importante, inclusiv în cazul originilor covid, de către aceleași personaje care răspândesc dezinformare sau misinformare. Această realitate scoate în evidență modalitățile în care dezinformarea și cenzura sunt două fețe ale aceleiași monede. Pentru a înțelege acest tipar îngrijorător al creșterii dezinformarii și cenzurii din partea guvernului și pentru a ști ce trebuie făcut pentru a preveni acest lucru, trebuie să aruncăm o privire mai atentă asupra dezbaterii despre originile covid-ului.