ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe măsură ce investigațiile continuă în încercarea de a clarifica evenimentele de la Capitoliul SUA, succesiunea cronologică a faptelor reale contrazice din ce în ce mai mult teoria democraților conform căreia președintele Trump i-a „incitat” pe atacatori, relatează LifeSiteNews.  

Articolele de punere sub acuzare pe care membrii congresului democrat le-au invocat săptămâna trecută împotriva lui Trump spun că președintele „a făcut în mod intenționat declarații care, în context, au încurajat - și, în mod previzibil, au dus la acțiuni ilegale la Capitoliu”. Democrații au subliniat în mod specific afirmația lui Trump că „dacă nu luptați până la capăt, nu veți mai avea o țară”. „Astfel incitați de președintele Trump”, pretind ei, „membrii mulțimii căreia i se adresa, încercând, printre alte obiective, să interfereze cu obligația constituțională solemnă a sesiunii comune de a certifica rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020”, au comis „acte de revoltă ”

De fapt, în discursul său de dinaintea revoltei de la Capitoliu, Trump le-a spus protestatarilor „să vă faceți auzite vocile în mod pașnic și patriotic”. Contextul mai larg al comentariului său „luptați până la capăt” a fost un apel la „securitatea alegerilor”, fără nicio indicație clară că această declarație s-ar aplica certificării alegerilor din 2020 de către Congres.
 
Este posibil ca cei care îl ascultau pe Trump să nu fi auzit niciuna dintre remarcile președintelui, dacă ne bazăm pe relatarea fostului șef al Poliției Capitolului, Steven Sund. Potrivit unui interviu acordat de Sund pentru Washington Post, „primul val de protestatari a ajuns la Capitoliu în jurul orei 12:40”.

„De îndată ce au lovit linia gardului, lupta a început”, a spus Sund, adăugând: „Mi-am dat seama la ora 13:00 că lucrurile nu merg bine, vedeam cum oamenii mei sunt trântiți la pământ”.

Discursul lui Trump a durat de la ora 12:00. până la 1:11 p.m., iar sintagma „luptați până la capăt” a venit la sfârșit, în jurul orei 13:10.

Pe baza acestei cronologii relatate de Sund, revolta de la Capitoliu a început cu mai bine de peste treizeci de minute înainte ca Trump să-și termine discursul. Și cu mult înainte de a face singurul comentariu indicat de democrați pentru a-și susține afirmația nefondată cum că președintele „a încurajat” insurecția.
 
Mai mult, oricine ar fi participat la declanșarea revoltei ar fi trebuit să fi părăsit locul în care vorbea Trump înainte ca președintele să urce pe scena de la March to Save America.
 
Plimbarea de la Elipsă la Capitol Hill este de aproximativ treizeci și cinci de minute, ceea ce ar fi fost substanțial, întrucât zeci de mii de oameni s-au adunat atât pentru a-l auzi pe Trump, cât și pentru marșul Save America. De aceea, cei care au au pornit atacul trebuie să fi ratat complet discursul lui Trump.

Susținătorii care au rămas să asculte discursul președintelui este și mai puțin probabil să fi participat la primele intrări în clădirea Capitolului, conform Washington Post și polițistului Sund.
 
Iar un videoclip postat pe Twitter arată protestatarii dărâmând baricadele și urcând treptele Capitolului încă de la ora 13:15.
 
Dacă primele grupuri de insurecționiști s-au îndepărtat de Elipsă când discursul președintelui Trump s-a încheiat, ar fi putut ajunge la Capitoliu în jurul orei 1:45, cel mai devreme. Cu toate acestea, protestatarii ar fi sosit totuși mult mai târziu, având în vedere dimensiunea mulțimii.
 
În pofida votului de destituire fără precedent de săptămâna trecută, acuzația potrivit căreia Trump „a incitat” oamenii din mulțime la insurecție, nu este evidentă, conchide sursa citată.