ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Livrările de gaze rusești către Finlanda s-au oprit azi, 21 mai, la ora 7:00, ora Moscovei, potrivit companiei de gaze de stat Gasum, după ce a primit o notificare corespunzătoare de la Gazprom Export, informează Interfax citată de Știripesurse. Anunțul vine în contextul în care Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a adera la NATO.

În zilele următoare, în timpul sezonului estival 2022, operatorul va furniza clienților săi gaze naturale din alte surse - prin conducta Balticconnector din Estonia.

După cum s-a raportat, Gasum nu a acceptat cererea părții ruse de a trece la un nou sistem de plată a gazelor și intenționează să depună un proces în arbitraj. Este un șantaj, consideră vest-europenii, citați de BBC.

La 31 martie, președintele Federației Ruse a semnat Decretul nr.172 „Cu privire la o procedură specială pentru cumpărătorii străini de a-și îndeplini obligațiile față de furnizorii ruși de gaze naturale”. În conformitate cu documentul, plata pentru gazul gazoductului rusesc furnizat după 1 aprilie 2022 contrapărților străine specificate în decret ar trebui să se efectueze exclusiv în ruble.

În instituția financiară autorizată - Gazprombank - conturile speciale de ruble și valută de tip "K" sunt deschise pentru cumpărătorii străini. Un cumpărător străin plătește gazul în moneda contractului, GPB îl vinde pe Bursa din Moscova și transferă ruble către Gazprom. În acest moment, obligația de plată a resursei naturale este considerată îndeplinită.

Dacă această condiție nu este îndeplinită, livrările sunt oprite.

Polonia și Bulgaria, în legătură cu refuzul de a accepta noul sistem de plăți, și-au pierdut deja capacitatea de a primi gaz rusesc.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews