ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kremlinul a confirmat luni că trupele ruse au observat avioane americane în zona unde SUA susțin că a fost ucis liderul grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, contrazicând practic Ministerul rus al Apărării care cu o zi în urmă afirmase că nu a fost observat niciun avion american în sectorul respectiv, potrivit dpa, Interfax și RIA Novosti.

„Militarii noștri au văzut într-adevăr avioane americane și drone în zonă, care ar fi putut să acționeze acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că, dacă într-adevăr această informație despre lichidarea lui Abu Bakr al-Baghdadi se confirmă, atunci în general se poate vorbi despre o „contribuție serioasă a președintelui Donald Trump în lupta împotriva terorismului internațional”.

Ministerul rus al Apărării ceruse anterior ca SUA să prezinte probe privind anihilarea liderului Statului Islamic, susținând că nu dispune de o informație veridică despre desfășurarea operațiunii privind eliminarea (pentru a câta oară?!) a lui Abu Bakr al-Baghdadi, conform RIA Novosti.

Scepticismul Moscovei nu este lipsit de fundament, având în vedere infromatiile repetate din ultimii ani privind rănirea gravă sau moartea lui al-Baghdadi, pentru ca  ulterior să fie dezmințite. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul major Igor Konașenkov, se referă, printre altele, la faptul că au existat cel puțin trei cazuri majore în care mass-media internațională a raportat moartea lui Baghdadi în ultimii ani.
 
Așa cum a subliniat fostul soldat al forțelor speciale americane - acum jurnalist - Jack Murphy, numărul total al victoriilor oficiale revendicate referitoare la misteriosului lider terorist, care susțineau că a fost ucis sau grav rănit, este de peste zece (revendicate de SUA, irakieni, ruși, kurzi sau surse oficiale), potrivit zerohedge.
 
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică eliminarea liderului Statului Islamic în cursul unei operațiuni militare a SUA în nord-vestul Siriei.
Trump a spus ca se gândește să facă publice fragmente din înregistrarea video a operațiunii forțelor speciale americane de eliminare a liderului ISIS. „Ne gândim la asta, e posibil”, a afirmat Trump ulterior.