ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile elene au evacuat o tabără supraaglomerată cu solicitanți de azil de pe insula Samos, unde luni seara a izbucnit un incendiu puternic în urma confruntărilor dintre sirieni și afgani. 

Peste 6.000 de solicitanți de azil au fost evacuați în timp ce pompierii au încercat să stingă flăcările care au cuprins și o zonă de lângă tabăra de refugiați. 11 persoane au fost rănite, dintre care trei sunt spitalizate în stare gravă. Altercațiile dintre sirieni și afgani s-au transformat în proteste violente din partea imigranților, scrie Greek Reporter.

”În această seară, Samos s-a transformat în iadul de care ne-am temut mereu. Se întâmplă chiar acum. În ciuda apelurilor repetate, autoritățile nu au făcut nimic, iar până la urmă s-a întâmplat. Este haos total. Noi le-am spus, ei s-au făcut că aud, iar acum este iadul pe Pământ”, a declarat pentru presa italiană Nicolò Govoni, președintele organizației non-profit italo-elenă „Still I Rise”. El a confirmat că incendiul a izbucnit în urma unei lupte între afgani și sirieni, în condițiile în care conviețuirea dintre migranți este de la zi tot mai dificilă.

Pe insula elenă se află acum 6.000 de migranți, într-o tabără concepută să adăpostească 648 de persoane. Numărul de sosiri din Turcia vecină crește de la o zi la alta, iar autoritățile elene par depășite de valul din ce în ce mai mare de migranți. Asta a făcut ca în pădurea din jurul  taberei amenajate de guvernul elen cu finanțare UE, migranții să-și facă o alta.
 
Escaladarea violențelor în tabăra de refugiați a determinat autoritățile locale să dispună închiderea grădinițelor și școlilor din insulă.

La Atena se află în aceste zile și comisarul pentru migrație,Dimitris Avramapoulos, care este informat de administrația elenă despre situația creată în insulele suprapopulate de imigranți dn Marea Egee de Nord.

De la începutul anului, peste 36.000 de migranți au ajuns pe insulele grecești, ceea ce a făcut ca situația să rămână critică.
 
Incidentul a avut loc la doar săptămâni după ce migranții protestatari dintr-o tabără de pe insula grecească Lesbos au incendiat-o.