ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primele estimări arată că Joe Biden (77 de ani) este marele câștigător al Super Marței, ziua în care democrații din 14 mari state americane votează asupra candidatului pe care să-l trimită la Casa Albă.

Astfel, fostul vicepreședinte a câștigat opt state,Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tennessee, North Carolina și Virginia. în timp ce liderul provizoriu, Bernie Sanders, are cel puțin două state, Vermont și Colorado. Sanders este creditat cu victoria și în statul California, de unde se vor trimite nu mai puțin de 415 delegați la convenția din iulie. Practic, „Super Marțea” decide 1300 din cei 1991 de delegați necesari pentru fi nominalizat drept candidat la Președinția SUA din partea Partidului Democrat, informează BBC. Este un comeback neașteptat pentru Biden după înfrângerea acestuia din New Hampshire.

În acest moment, Biden conduce cursa cu 396 de delegați față de cei 314 ai lui Bernie Sanders. Un stat foarte important este Texas, acolo unde cursa este foarte strânsă și Biden și Sanders par să fie umăr la umăr. Aceeași situație pare să fie și în statul Maine.

Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului și unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, a câștigat  Insulele Samoa americane. În cursa electorală mai sunt și Elizabeth Warren și Tulsi Gabbard, dar ambele sunt creditate cu șanse minuscule.

Victoria lui Biden se datorează, în principal, sprijinului pe care l-a primit de la doi candidați retrași din cursă, homosexualul Pete Buttigieg și senatoarea Amy Klobuchar. Presa americană susține că liderii democrați îl susțin masiv pe Biden, deoarece planurile lui Sanders ar fi prea radicale pentru SUA. Sanders susține naționalizarea sistemului de sănătate al SUA, investiții în sistemul școlar, taxarea celor foarte bogați și a băncilor, etc.

Biden mizează pe sprijinul foștilor alegători ai lui Obama, pe afro-americani. Biden se află la a treia încercare de a obține nominalizarea, după cele din 1988 și 2008. Sanders este la a doua tentativă.