ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Salman Rushdie este conectat la aparate, după ce a fost înjunghiat vineri în gât și în abdomen, în timp ce participa la un eveniment literar.

Plin de sânge, Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost transportat la spital cu avionul și a suferit o intervenție chirurgicală, scrie AP News.

Agentul său, Andrew Wylie, a declarat că scriitorul respiră cu ajutorul unui ventilator artificial, are ficatul afectat, mai mulți nervi secționați la braț și un ochi pe care riscă să îl piardă.

Poliția l-a identificat pe agresor ca fiind Hadi Matar, în vârstă de 42 de ani, din Fairview, New Jersey.

Motivul atacului nu este clar, a declarat șeful poliției, Eugene Stanisszewski.

El nu a oferit explicații nici în legătură cu uluitoarea breșă de securitate care a permis ca agresorul să urce nestingherit pe scenă și să îl lovească în repetate rânduri cu cuțitul pe Rushdie/

După ce Salman Rushdie a publicat faimosul său roman, „Versetele satanice”, ayatollahul Khomeini al Iranului a dat în 1989 un decret religios („fartwa”) de condamnare la moarte a scriitorului, deoarece cartea a fost considerată o blasfemie la adresa Profetului Mahomed și a Coranului.

După 10 ani, în 1999, regimul de la Teheran a pus pe capul lui Rushdie și o recompensă de 3 milioane de dolari.

Atât decretul cât și recompensa au rămas în vigoare până azi, iar scriitorul trăia ascuns, probabil la New York.