ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Donald Trump și Vladimir Putin, uniți pentru combaterea terorismului islamic. La doar câteva ore de la atentatul comis luni la metroul din Sankt Petersburg, in urma căruia au murit 11 persoane iar alte 45 au fost rănite, președintele american Donald Trump i-a telefonat omologului său rus. Anunțul a fost făcut de Casa Albă, care a precizat că Trump a dorit să transmită condoleanțe pentru victimele atacului și să condamne atentatul.

Deși Kremlinul a pus imediat în față pista „matricei teroriste”, atacul din Rusia nu a fost revendicat încă.
 
După cum informează CNN, potrivit Casei Albe, cei doi lideri au căzut de acord că se impune „înfrângerea terorismului cât mai rapid”. Donald Trump i-a oferit lui Putin sprijinul deplin al guvernului SUA pentru găsirea vinovaților și aducerea lor în fața justiției. 
Kremlinul, primul care a anunțat că cei doi lideri au discutat la telefon, a mai precizat că și Putin și Trump consideră terorismul „un rău împotriva căruia nu se poate lupta decât împreună”. Putin i-a mulțumit președintelui american pentru solidaritatea cu poporul rus, a precizat Kremlinul, conform RT.
 
La finele lunii ianuarie, Donald Trump și Vladimir Putin au purtat prima discuție telefonică, cei doi lideri fiind și atunci de acord că trebuie să se sprijine și să coopereze militar  în lupta împotriva militanților Statului Islamic din Siria. 
Relațiile ruso-americane s-au răcit considerabil în ultimii ani ai administrației Obama, în special după anexarea Crimeei și finanțarea insurgenței pro-ruse din regiunea Donețk. Însă, Trump a promis încă din campania electorală că dorește o reapropiere de Moscova, dacă va reuși să se înțeleagă în acest sens cu președintele rus Vladimir Putin

Seviciile de securitate kârgâze au anunțat marți dimineață identitatea presupusului atacator de la metrou. Este vorba de Akbarzhon Djalilov, născut în 1995 în localitatea Osh, a doua cea mai mare localitate din Kirgizstan, transmite Reuters.Ulterior,  autoritățile ruse au confirmat anunțul serviciului de securitate kârgâz. „Din probele genetice și din imaginile camerelor de supraveghere există motive să credem că persoana aflată în spatele acțiunii teroriste din trenul de metrou este aceeași care a lăsat o geantă cu un dispozitiv exploziv în stația Vosstania Ploșciadi', precizează un comunicat al comitetului de anchetă rus.