ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul republican John McCain a murit vârsta la 81 de ani, a anunțat familia sa în această dimineață.

Acesta a pierdut bătălia pe care o ducea, de peste un an de zile, cu un cancer la creier. „Senatorul John Sidney McCain III a murit la orele 16.48, la 25 august 2018. Lângă senator se aflau în momentul decesului soția sa, Cindy, și familia lor", a informat biroul senatorului într-un comunicat preluat de presa americană.

Ales reprezentant al statului Arizona din 1982 până în 1986, McCain a câștigat apoi mandate de senator între 1987 și 2016.

În 2008 a câștigat nominalizarea din partea Partidului Republican în cursa pentru Președinția Casei Albe, dar a pierdut clar în fața democratului Barack Obama.

În 1967, în timp ce era pilot pentru aviația miltară americaă, a fost doborât în timpul unui raid aerian în Vietnam, a fost capturat și ținut în prizonierat până în 1973. În această perioadă, a refuzat o ofertă de a fi eliberat mai devreme din motive preferențiale - tatăl său a fost comandantul forțelor navale americane în timpul conflictului -, fiind torturat și ținut izolat timp de doi ani.

McCain s-a remarcat în ultimii ani prin susținerea necondiționată a Euromaidanului din Ucraina, fiind chiar prezent pe străzile din Kiev în 2013. După anexarea Crimeii de către Rusia, McCain a propus înarmarea Ucrainei.

McCain a susținut proclamarea unilaterală a independenței provinciei Kosovo, dar și acțiunile președintelui Saakashvili în timpul conflictului georgiano-rus din august 2008.

John McCain s-a opus președintelui Donald Trump, susținând-o pe democrata Hillary în timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016. Deși republican, McCain a susținut de multe ori punctele de vedere ale opozanților săi democrați.

O astfel de ocazie a fost scrisoarea pe care a trimis-o împreună cu Christopher Murphy pentru susținerea Laurei Codruța Koveși la conducerea DNA, după ce președintele Iohannis a revocat-o din funcție.
 
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a spus în cadrul unei emisiuni că în timpul Referendumului pentru demiterea sa din 2012, a fost vizitat personal acasă de John McCain, care i-a promis sprijinul total al Americii.

McCain a fost deseori denumit un „neoconservator” (neocon), tabără care a susținut-o pe Hillary Clinton la alegeri, dar și toate intervențiile militare americane de peste hotare, începând cu războiul din Irak încoace. De altfel, din cauza caracterului său belicos, a primit supranumele „Bomb, Bomb, Bomb” (Bombardați, Bombardați, Bombardați).