Senatorul republican John McCain a murit vârsta la 81 de ani, a anunțat familia sa în această dimineață.

Acesta a pierdut bătălia pe care o ducea, de peste un an de zile, cu un cancer la creier. „Senatorul John Sidney McCain III a murit la orele 16.48, la 25 august 2018. Lângă senator se aflau în momentul decesului soția sa, Cindy, și familia lor", a informat biroul senatorului într-un comunicat preluat de presa americană.

Ales reprezentant al statului Arizona din 1982 până în 1986, McCain a câștigat apoi mandate de senator între 1987 și 2016.

În 2008 a câștigat nominalizarea din partea Partidului Republican în cursa pentru Președinția Casei Albe, dar a pierdut clar în fața democratului Barack Obama.

În 1967, în timp ce era pilot pentru aviația miltară americaă, a fost doborât în timpul unui raid aerian în Vietnam, a fost capturat și ținut în prizonierat până în 1973. În această perioadă, a refuzat o ofertă de a fi eliberat mai devreme din motive preferențiale - tatăl său a fost comandantul forțelor navale americane în timpul conflictului -, fiind torturat și ținut izolat timp de doi ani.

McCain s-a remarcat în ultimii ani prin susținerea necondiționată a Euromaidanului din Ucraina, fiind chiar prezent pe străzile din Kiev în 2013. După anexarea Crimeii de către Rusia, McCain a propus înarmarea Ucrainei.

McCain a susținut proclamarea unilaterală a independenței provinciei Kosovo, dar și acțiunile președintelui Saakashvili în timpul conflictului georgiano-rus din august 2008.

John McCain s-a opus președintelui Donald Trump, susținând-o pe democrata Hillary în timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016. Deși republican, McCain a susținut de multe ori punctele de vedere ale opozanților săi democrați.

O astfel de ocazie a fost scrisoarea pe care a trimis-o împreună cu Christopher Murphy pentru susținerea Laurei Codruța Koveși la conducerea DNA, după ce președintele Iohannis a revocat-o din funcție.
 
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a spus în cadrul unei emisiuni că în timpul Referendumului pentru demiterea sa din 2012, a fost vizitat personal acasă de John McCain, care i-a promis sprijinul total al Americii.

McCain a fost deseori denumit un „neoconservator” (neocon), tabără care a susținut-o pe Hillary Clinton la alegeri, dar și toate intervențiile militare americane de peste hotare, începând cu războiul din Irak încoace. De altfel, din cauza caracterului său belicos, a primit supranumele „Bomb, Bomb, Bomb” (Bombardați, Bombardați, Bombardați).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews