ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alegerile generale din martie, din Italia, îl readuc în prim-plan pe fostul premier Silvio Berlusconi. Acesta spune că va deporta 600.000 de imigranți ilegali din Italia în situația în care coaliția sa de centru-dreapta va câștiga alegerile din 4 martie, scrie The Guardian. 

În vârstă de 81 de ani, fostul prim ministru italian a spus într-un interviu TV că imigrația este o  „bombă socială care stă să explodeze în Italia” și că atacul armat din Macerata, care s-a soldat cu rănirea a șase cetățeni africani, reprezintă o problemă de securitate.

„Imigrarea a devenit o problemă urgentă, pentru că după mai mulți ani cu o guvernare de stânga, avem 600.000 de imigranți care nu au dreptul legal de a locui aici. Considerăm că este o prioritate să recăpătăm control asupra situației”, a spus Berlusconi. 

Partidul lui Berlusconi, Forza Italia, s-a aliat cu două partide de extremă dreapta, Liga Nord și Frații Italiei, pentru alegerile din luna martie.

Fostul prim-ministru nu poate candida după ce a fost găsit vinovat de fraudă, dar ar putea ajunge într-o poziție de putere în situația în care coaliția sa va câștiga o majoritate.

„Când vom guverna, vom investi resurse importante pentru securitate. Vom spori prezența poliției și vom reintroduce inițiativa «Străzile Sigure». Soldații vor patrula străzile alături de polițiști”, a spus fostul premier italian Silvio Berlusconi. 

El a făcut un comentariu și despre Uniunea Europeană, acuzând forul european că a lăsat Italia să ducă greul în criza imigranților: ”În ziua de azi, Italia nu mai contează deloc la Bruxelles și nici în lume. O vom face să conteze din nou”.
 
Opoziția îl acuză însă că poartă principala responsabilitate pentru numărul mare de imigranți veniți în Italia, după ce fostul premier a susținut intervenția militară a Franței în Libia pentru debarcarea lui Ghaddafi, potrivti ziarului La Repubblica. 

Italia este una dintre țările în care ajung cei mai mulți migranți. Cu toate acestea, în 2017 situația s-a schimbat - s-a trecut de la un număr mare de sosiri în primele șase luni ale anului la o scădere semnificativă, datorită unei înțelegeri între Uniunea Europeană și Libia. În 2017, aproximativ 119.000 de oameni au ajuns în Italia pe cale maritimă, o scădere cu 37% față de 2016