ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În septembrie 2019, cercetătorii din cadrul programului „Știință și Securitate Globală” dezvoltat de Universitatea Princeton, din SUA, au publicat un clip de patru minute care arată efectele catastrofale ale unui război nuclear între americani și ruși.

Scenariul, denumit „Plan A” pleacă de la folosirea unei singure bombe nucleare, de putere mică. Efectele ar fi devastatoare, urmând un adevărat efect de domino nuclear. Cel puțin 91,5 de milioane de victime ar rezulta din cauza conflictului, dintre care 34,1 milioane de morți. Europa ar fi distrusă în primele ore ale conflictului. Conform simulării americanilor, Bucureștiul și o altă locație din România - cel mai probabil baza de la Mihail Kogălniceanu - ar fi lovite (FOTO). Vestea „bună” ar fi că, în concordanță cu această simulare, România nu ar fi în primul val de țări lovite, dar intervalul între lovituri ar fi de doar câteva ore.

În urma efectelor secundare, alte milioane de persoane ar avea de suferit, cifra nefiind estimată de către cercetătorii americani.

„Acest proiect este motivat de necesitatea de a sublinia consecințele catastrofice ale actualelor planuri de război nuclear ale SUA și ale Rusiei. Riscul războiului nuclear a crescut dramatic în ultimii doi ani, deoarece SUA și Rusia au abandonat vechile tratate de control ale armelor nucleare, au început dezvoltarea de noi arme nucleare și au mărit raza circumstanțelor în care ar putea folosi arme nucleare”, se arată pe pagina de internet proiectului.

Paul Craig Roberts, fost membru al administrației Reagan, spunea în septembrie că România și Polonia ar fi distruse în cazul unui război nuclear, pericolul acestuia fiind înviat de faptul că guvernele celor două țări au acceptat amplasarea pe teritoriile lor a scutului antirachetă.


SUA au decis, în august 2019, să se retragă din tratatul forțelor nucleare (INF), semnat în 1988 cu Rusia. Până acum, au existat doar două atacuri nucleare în istorie, ambele purtate de SUA împotriva Japoniei în timpul celui de-al doilea război mondial.