Un sondaj realizat recent arată că italienii susțin în procent covârșitor decizia ministrului de Interne, Matteo Salvini, de a bloca nava Aquarius să intre în porturile italiene, în pofida criticilor internaționale.
 
Sondajul, realizat de un institut de sondare a opiniei publice codndus de Alessandro Amadori, arată că 80% dintre italieni sprijină politica lui Salvini, care a fost extrem de contestată de alte guverne europene și de mass-media, informează Affaritaliani.

„Datele sunt foarte clare: 30% dintre italieni au o poziție foarte fermă și ar dori ca toți imigranții să fie refuzați”, a precizat Amadori. „Pe de altă parte, 50% dintre cei chestionați ar dori ca migranții să fie acceptați doar parțial și mai ales după o evaluare mai atentă decât în prezent. Doar 20% dintre italieni au afirmat că doresc să fie primiți toți imigranții”, a adăugat el.

Aceste date vin să sprijine poziția lui Salvini, care a promis că va fi mult mai dur în ceea ce privește politica primirii migranților în Italia și a amenințat cu deportarea a 500 000 de imigranți ilegali din peninsulă. 

Decizia noului guvern italian de a bloca intrarea navei Aquarius, cu peste 600 de migranțila bord, în porturile italiene, este prima măsură majoră împotriva migrației în masă a lui Salvini. Și, în timp ce publicul italian aprobă această mișcare, liderii occidentali, în frunte cu președintele Macron, au pus la zid autoritățile italiene, iscându-se un conflict diplomatic Roma-Paris.

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat „cinismul și iresponsabilitatea guvernului italian”. În replică, premierul italian Giuseppe Conte i-a transmis:„Italia nu poate accepta lecții ipocrite de la țări care preferă să ignore imigranții”.