ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Premierul britanic Theresa May și-a exprimat joi sprijinul pentru Polonia, țară supusă criticilor din partea Uniunii Europene ca urmare a controversatelor legi privind reforma sistemului judiciar polonez, în opinia sa constituția poloneză fiind o problemă exclusivă a Varșoviei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Comisia Europeană a anunțat miercuri lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Această procedură este declanșată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE și ea poate duce la sancțiuni contra țării respective.

„Aceste probleme constituționale sunt normale și ar trebui să fie în primul rând un subiect pentru țara membră vizată. În Europa avem o credință colectivă în statul de drept”, a spus May, într-o conferință de presă comună cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki.

„Salut faptul că prim-ministrul Morawiecki a indicat că va discuta cu Comisia Europeană și sper că acest lucru va duce la o soluție satisfăcătoare'”, a adăugat șefa executivului britanic.

Conferința de presă a fost marcată de un moment amuzant, atunci când translatorul a spus că Mateusz Morawiecki s-a adresat Theresei May cu apelativul 'doamna Brexit'. În realitate, Morawiecki spusese în limba poloneză: „Așa cum a afirmat doamna prim-ministru, Brexit este Brexit''.

Șeful guvernului polonez și-a exprimat speranța că Franța și Germania vor contribui la găsirea celei mai bune modalități de ieșire a Marii Britanii din UE, ''o situație nouă, nu ușoară''.

El a adăugat că Marea Britanie va continua să fie un „aliat esențial” al Poloniei în cadrul NATO și structurilor care furnizează securitate, politicii externe și politicii de apărare.