ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



 ACTUALIZARE 31.05 ora 23:09  Propunerile de a sista acordarea de fonduri europene unor țări membre contravin tratatelor care guvernează blocul comunitar, a declarat  premierul polonez Beata Szydlo, anunță Reuters.
„Propunerile de a refuza fonduri structurale pentru anumite state membre contravin pur și simplu tratatelor UE'', a declarat Beata Szydlo presei, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Reuters amintește că executivul comunitar a inițiat o procedură în legătură cu respectarea de către guvernul Szydlo a standardelor statului de drept.
 
Știrea inițială

Statele membre care nu îndeplinesc standardele Uniunii Europene în ceea ce privește statul de drept ar putea pierde accesul la anumite fonduri europene, potrivit propunerilor consultate marți de Reuters ale guvernului german referitoare la reformarea sistemului fondurilor de coeziune.

Documentul de șapte pagini sugerează că plățile fondurilor de coeziune ar putea fi blocate dacă standardele în domeniul statului de drept ale unei țări membre au fost criticate de Comisia Europeană, potrivit Agerpres.

Ungaria și Polonia, ambele țări fiind beneficiare ale unor sume importante din fondurile de coeziune ale UE, s-au confruntat în repetate rânduri cu astfel de critici, amintește Reuters.

„Trebuie analizat dacă primirea de fonduri de coeziune ale UE poate fi condiționată de ralierea la norma fundamentală a principiilor de drept", se menționează în propunerile citate.
 
Recent, Parlamentul European a cerut activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene în raport cu Ungaria, după ce autoritățile de la Budapesta au închis Universitatea Central Europenă, finanțată de George Soros.
 
Polonia, prin acțiunile guvernului său conservator de dreapta asupra reformei Tribunalului Constituțional, a intrat sub procedura de dialog structurat cu Comisia Europeană de anul trecut, procedură cuprinsă în cadrul mecanismului privind statul de drept și care prevede, în ultimă instanță, sancționarea cu pierderea dreptului de vot în Consiliul UE.