Încă o lovitură pentru activitățile lui George Soros din estul Europei. De această dată, din partea Poloniei. Dacă Ungaria vrea să închidă o universitate finanțată miliardarul american, autoritățile poloneze au pus gând rău Fundației Batory, cu sediul la Varșovia, finanțată de Soros, pe care doresc să o înlăture de la gestionarea fondurilor norvegiene.

Fundația Batory din Varșovia, finanțată de omul de afaceri George Soros, cea care se ocupă cu distribuirea unora dintre cele 809,3 milioane de euro (882 milioane de dolari) pe care Norvegia intenționează să le aloce Poloniei până în 2021 pentru a reduce disparitățile economice și sociale, se teme că va fi lipsită de fonduri, informează Bloomberg, preluată de dcnews.ro.

Polonia vrea ca partea ce este destinată construirii societății civice să fie condusă de o entitate de stat, a declarat vicepremierul Piotr Glinski luna trecută. Norvegia solicită eliberarea numerarului de către un organism independent.

Decizia polonezilor ar reprezenta, susține Bloomberg, un nou asalt asupra lui Soros în regiune, după ce Budapesta a intrat în corzile UE, fiind acuzată că vrea să închidă universitatea CEU de la Budapesta, finanțată de magnatul american.

Și partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție, a intrat în conflict cu Uniunea Europeană în legătură cu statul de drept, iar liderul Jaroslaw Kaczynski l-a felicitat în repetate rânduri pe premierul maghiar Viktor Orban pentru că a urmărit interesele țării sale în interiorul UE. 

Fundația Batory s-a ocupat de alocarea fondurilor norvegiene începând cu 2014. De fonduri beneficiază organizațiile nonguvernamentale care promovează democrația, egalitatea de gen și drepturile homosexualilor  (LGBT), dar și organizațiile caritabile legate de biserică.

De la preluarea puterii în 2015, Partidul Lege și Justiție a încercat să reinstituie valorile tradiționale catolice și care vin în contradicție cu politicile grupurilor progresiste.

În contextul negocierilor cu Norvegia, Batory și alte câteva organizații nonguvernamentale au fost atacate de către mass-media guvernamentală pentru promovarea „proiectelor controversate”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews