ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump a devenit cel de-al 45-lea președinte al SUA fiind învestit în funcție în urmă cu o săptămână.

Trump a luat deja o serie de decizii majore pe care le promisese încă din campania electrorală. Trump a semnat ordinul prin care restabilește interdicția privind acordarea de fonduri federale pentru ONG-urile internaționale care practică avorturile sau furnizează informații in acest sens. Este vorba de o prevedere care, de când a fost introdusă, de administrația americană republicană in 1984, a fost revocată de administrațiile democrate și reintrodusă tot așa, de fiecare dată, de adminsitrațiile republicane.

Opinia lui Donald Trump despre avort a fost alta în urmă cu mai mulți ani. Crescut în New York, capitala americană și mondială a avorturilor, opinia față de avort era 100% pro-choice. În anul 2000, în cadrul unei emisiuni,  a declarat că este total pro-choice. Întrebat ce părere are despre avortul în trimestrul trei – cel făcut prin dezmembrarea copilului, prea mare pentru a fi aspirat, a spus că susține în continuare poziția pro-choice, scrie portalul Știri pentru viață.

După emisiune a mers la doi doctori ginecologi și a discutat cu ei problema avortului „prin naștere parțială”. După ce a analizat ce înseamnă acest avort, opinia lui a început să se schimbe.

A existat și un doilea moment care l-a făcut să își schimbe poziția. L-a povestit în câteva rânduri, în mod discret:

"Un motiv pentru care mi-am schimbat părerea este că soția unui prieten a rămas gravidă. El nu voia copilul. Dar mi-a spus apoi plângând că acest copil a devenit lumina ochilor lui și că este cel mai măreț lucru care i s-a întâmplat. Și acesta era un copil pe care nu și-l dorea în viața lui:, a spus Trump la Fox News, în anul.2012

În prezent, opinia lui față de avort este cea exprimată în campania electorală. Tot în campanie, a adus în discuție problema avortului în trimestrul trei de sarcină.

"Dați-mi voie să fiu clar: sunt pro-viață, sprijin această poziție cu excepția violului, incestului sau riscului pentru viața mamei. Nu am avut dintotdeauna aceasta poziție, dar am avut o experiență personală semnificativă, care mi-a deschis ochii cu privire la darul vieții… De-a lungul timpului, cultura vieții din țara noastră a început să se transforme într-una a morții. Poate că cea mai importantă dovadă în acest sens este faptul că, de când Curtea Supremă a dat sentința în cazul Roe vs. Wade (n.trad. – liberalizând avortul la cerere în SUA), cu 43 de ani în urmă, peste 50 de milioane de americani și-au pierdut șansa de a se mai bucura de oportunitățile oferite de țara noastră. Nu au mai avut niciodată șansa de a deveni medici, muzicieni, fermieri, profesori, soți, tați, fii și fiice. Nu au mai avut niciodată șansa de a-și aduce la contribuția la cultura acestei națiuni sau să adauge priceperea, viața, iubirea și pasiunea lor la fibrele din care se țese națiunea noastră. Ne lipsesc și le ducem lipsa (dorul – n.trad.). În 1973, Curtea Supremă și-a bazat decizia pe niște drepturi și libertăți imaginate, care nu se regăsesc nicăieri în Constituție… Finanțarea publică a avorturilor este cel puțin o insultă la adresa oamenilor cu conștiință și un afront la adresa bunei guvernări… Cultura vieții este mult prea importantă pentru a fi neglijată de dragul conveniențelor și al corectitudinii politice. Numai păstrându-ne cultura vieții putem face din nou America măreață", spunea actualul președinte în The Washington Examiner, în ianuarie 2016

"Dacă mergeți pe mâna lui Hillary, în a noua lună puteți smulge copilul din pântecele mamei chiar și imediat înainte să-i vină sorocul. Acum puteți spune că e în regulă, și Hillary poate spune că e în regulă, dar eu nu sunt în regulă cu asta, deoarece, după cum spune ea și după cum e clar că va face și din ce a făcut până acum, se înțelege că se va putea smulge copilul și da afară chiar și cu câteva clipe înainte de a se naște, ceea ce e inacceptabil… Sincer, nu e treaba nimănui să facă asta cu două, trei sau patru zile înainte de nașterea copilului, nimeni nu vrea asta…", a spus Trump în cea de-a treia și ultima dezbatere prezidențială televizată din octombrie 2016