ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Donald Trump a acceptat invitația ca un ziarist al CNN să modereze un interviu cu public („town hall”), în ciuda adversității canalului de televiziune american față de fostul președinte.

Modul în care au decurs lucrurile miercuri de miercuri seara a dovedit că Trump a avut fler: evenimentul a fost un triumf.

Invitatul a fost primit de asistență în picioare, cu aplauze și ovații.

Apoi, spre disperarea realizatoarei CNN Kaitlan Collins, care a făcut uz de tot arsenalul de rea-credință, mistificare și grosolănie specific postului, Donald Trump și-a păstrat cumpătul și umorul și a demontat punct cu punct toate capcanele care i-au fost întinse.

Kaitlan Collins a ales să înceapă interviul cu alegerile din 2020 și cu acuzațiile de fraudă aduse de Trump.

Invitatul a sesizat capcana și a eschivat elegant, declarând sec că respectă Constituția.

Altminteri, de-a lungul întregii campanii electorale pentru 2024, ar fi rămas cu eticheta că este un candidat la președinție care calcă în picioare legea fundamentală.

În schimb, Trump a împins discuția de la o temă veche la subiectul la zi cel mai fierbinte al Americii: uriașul val de imigranți care așteaptă la granița de Sud să năvălească în Statele Unite. Și care pot influența soarta alegerilor din 2024.

Spre disperarea lui Collins, care a tot încercat să îl oprească, afirmând că vor fi întrebări pe această temă mai târziu.

Trump: „Avem alegeri. Avem frontierele deschise, priviți ce se petrece la frontiera noastră de Sud. Au fost eliberați din închisori. Au fost eliberați din ospicii și avem milioane de persoane care năvălesc în țara noastră. Iar ei (administrația Biden) renunță la clauza Title 42 pe care am instituit-o.”

Collins nu s-a lăsat și l-a întors pe Trump la un alt subiect vechi, folosit de administrația Biden și de presă ca un etern cal de bătaie împotriva fostului președinte: Asaltul asupra Capitoliului.

„Regretați vreuna din acțiunile dvs. din 6 ianuarie?”

Trump a amintit cum a început ziua, cu o manifestație pașnică.

„Am spus: manifestați în mod pașnic și patriotic și multe alte asemenea lucruri...”

Cum acuzațiile lui Collins curgeau ploaie, Trump (spre deliciul publicului) a scos tacticos din buzunar o hârtie cu notițe amănunțite ale evenimentelor din 6 ianuarie.

„Am adus cu mine o listă – nu doresc să plictisesc audiența, dar nu puteți să mergeți așa, cu afirmații după afirmații după afirmații...”

Și Trump a amintit că Democrații, inclusiv fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi – pe care a numit-o „Crazy Nancy” – au refuzat ofertele sale privind măsuri de securitate suplimentare.

„Le-am oferit Garda Națională. Am spus: vă dăm soldați. Vă dăm Garda Națională. Vă dăm tot ce doriți. Și m-au refuzat: bine-bine... M-au refuzat în scris...”

Și, citind din documente, Trump a continuat implacabil, adresându-se direct publicului și ignorând-o pe Collins care dădea semne de disperare:

„Pe 5 ianuarie, cu o zi înainte, am zis: Vă rog, sprijiniți poliția Capitoliului și forțele de ordine. Sunt cu adevărat de partea țării noastre. Rămâneți pașnici. Rămâneți pașnici. Asta era cu o zi înainte, pe Twitter – acum să folosiți Truth Social, cred că e mult mai bun.”

După care Trump a întors discuția despre 6 ianuarie împotriva cursului dorit de Collins, vorbind despre asasinarea lui Ashli Babbitt, neînarmată, care a fost împușcată în gât de un polițist de la Capitoliu: 

„O persoană pe nume Ashli Babbitt a fost ucisă. Nu ar fi trebuit să fie ucisă – acel derbedeu care a ucis-o nu avea nici un motiv să o facă. A ucis-o de aprape. (Babbitt) era o persoană bună. O patrioată... Și el a mers la televiziune să se laude că a ucis-o.”

Când o persoană din public l-a întrebat dacă ar fi dispus să îi grațieze pe manifestanții din 6 ianuarie, Trump a răspuns că ar face-o pentru cea mai mare parte dintre ei, invocând tratamentul blând de care au avut parte turbulenții din 2020 de la Minneapolis sau Seattle. Sau membrii Black Lives Matter.

Prin comparație cu aceștia, protestatarii de la 6 ianuarie „nu au făcut nimic”.

Această replică a lui Trump a produs aplauze în public.

Kaitlan Collins a trecut apoi la acuzațiile din justiție aduse lui Trump: verdictul de agresiune sexuală împotriva Jean Carroll dat zilele trecute de un juriu federal din Manhattan.

Din nou, Trump a negat acuzațiile aduse:

„Pe femeia asta eu nu o cunosc. Nu am întâlnit-o niciodată. Nu am nici o idee cine este. Am făcut doar o fotografie acum câțiva ani cu ea și cu soțul ei, care era prezentator de știri. Un bărbat foarte drăguț.”

Modul relaxat și serios în același timp în care a negat acuzațiile a stârnit o dată în plus amuzamentul publicului.

De fapt, întreaga seară s-a desfășurat sub semnul dominației zdrobitoare pe care Trump a exercitat-o asupra realizatoarei și asupra asistenței.

Disperată, Collins a încercat o ultimă lovitură: documentele clasificate de la Mar-a-Lago.

Realizatoarea a încercat să demonstreze că Trump a încălcat Legea Documentelor Prezidențiale.

„Aveam tot dreptul (documentele) în virtutea Presidential Record Act.”

El a subliniat că și alți foști președinți dețin astfel de documente, deoarece legea le dă dreptul să le declasifice în conformitate exclusiv cu voința personală.

Trump a amintit că și Joe Biden are cutii întregi, deși în calitate de vicepreședinte legea nu îi dădea dreptul să le declasifice și să le ia acasă.

„Vicepreședintele nu poate declasifica. Nu avea dreptul să declasifice. Are documente (și) din vremea când era senator.”

Collins l-a interpelat:

„Pot să vorbesc?”, a răspuns Trump.

„Da, care e răspunsul?”, a încercat Collins să fie colțoasă.

„Îmi permiteți?”

„Aș dori să îmi răspundeți”, l-a întrerupt Collins.

„Este foarte simplu...”

„De-asta v-am întrebat.”

„Sunteți o persoană foarte nesuferită”, a replicat Trump, fără să pară câtuși de puțin enervat.

După care a adăugat:

„Negociam cu Washingtonul să își ia tot ce doresc...”

La sfârșitul evenimentului, cu același joc, Trump s-a întors către audiență și – arătând spre realizatoare – a făcut un gest de lehamite care a stârnit ultimul hohot de râsete al serii.

Interviul cu public de miercuri seara – deși este doar un eveniment de încălzire pentru campania electorală – a arătat un Donald Trump în plină formă și mult maturizat din punctul de vedere al comportamentului public: nu s-a enervat, a evitat cu tact și umor capcanele și a întors cu abilitate fiecare atac al adversarului în favoarea sa.

Deși este greu de crezut că Statul Paralel de la Washington îi va permite să câștige în 2024, după ce l-a furat grosolan în 2020, un lucru estre sigur în legătură cu alegerile de la anul, din SUA: vor fi un spectacol din granda.

În care toată mizeria de azi care sufocă azi America va fi scoasă la suprafață.

Iată mai jos înregistrarea integrală a emisiunii de la CNN, pentru a vă putea face singuri o părere: