ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul distrugerii și vandalizării statuilor considerate „rasiste” de protestatarii din SUA, președintele Donald Trump anunță că va da un ordin executiv care să forțeze orașele să-și protejeze monumentele.

Trump a declarat că a autorizat guvernul federal să aresteze orice persoană care vandalizează sau distruge un monument sau o proprietate federală. Cei care încalcă ordinul executiv riscă până la 10 ani de închisoare, a declarat Trump într-o declarație pe Tweeter.

„Această acțiune intră în vigoare imediat, dar poate fi folosită și retroactiv pentru distrugerea sau vandalismul deja cauzat. Nu vor fi excepții!”, a spus președintele.

Procurorii pot folosi Legea pentru conservarea memorială a veteranilor sau alte legi de profil. Legea, adoptată în 2003, impune ca persoanele care încearcă sau distrug orice structură, placă, statuie sau alt monument din proprietatea publică care comemorează serviciul în forțele armate ale Statelor Unite vor fi pasibili de amendă, până la 10 ani de închisoare, sau ambele.

Secretarul de interne David Bernhardt i-a condamnat pe anarhiștii din spatele violenței care a erupt în orașele din SUA, numindu-i criminali pe oamenii care au încercat să răstoarne o statuie a lui Andrew Jackson.

„În toată țara, unii lideri aleși ai orașelor noastre și-au exprimat entuziasmul și sprijinul pentru acești infractori, manifestând o incontestabilă lipsa de dorință de a proteja cetățenii care respectă legea și proprietatea”, a spus el pe Twitter.

Anunțul lui Trump a venit la câteva ore după ce a spus că intenționează să emită un ordin executiv care să forțeze orașele să păzească statuile și alte monumente.

„Este o rușine. Amintiți-vă, unele dintre acestea sunt opere de artă minunate. Sunt lucrări de artă magnifice, de talie internațională, cum are Franța, cum vezi oriunde. Este o rușine. Cei mai mulți dintre acești oameni nici măcar nu știu ce dărâmă”, a spus Trump.

„Vom da un ordin executiv și vom face ca orașele să-și păzească monumentele. Este o rușine", a adăugat Trump.

Manifestanții violenți au doborât statui în timpul protestelor din ultimele săptămâni, inclusiv unele ale fondatorilor SUA, Thomas Jefferson și George Washington. Trump a deplâns dărâmarea unei statui a lui Mahatma Gandhi, un activist indian nonviolent și dărâmarea unei statui a generalului Ulise S. Grant, care a jucat un rol major în înfrângerea Confederației în timpul Războiului Civil.

Trump a declarat că orașele cele mai afectate de proteste, revolte și jafuri sunt conduse de democrați. „Toți sunt democrați, de obicei democrații liberali. Uitați-vă. Fie că este Chicago - democrat, Seattle - democrat. Statul Washington -Democrat. Portland - democrat. Toate aceste locuri sunt conduse de democrați. Douăzeci din 20 sunt conduse de democrați”, a afirmat președintele.