ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestatarii furioși din Portland, Oregon (SUA), au vandalizat o statuie a lui George Washington. Înainte de a doborî la pământ statuia, aceștia i-au incendiat capul. Poliția din Portland nu a făcut arestări în acest caz din cauză că făptașii au fugit, informează Mediafax

O mulțime de protestatari din Portland, Oregon, s-au adunat în jurul statuii lui George Washington, i-au dat foc la cap, iar apoi au doborât-o la pământ. Primul președinte american a fost vandalizat cu mesaje de tipul „Genocid Colonist”, „Sunteți pe meleaguri natale”, „BLM” sau „Big Floyd”. Un alt însemn care a fost marcat pe statuie este anul 1619, momentul când primii sclavi au fost aduși în teritoriile colonizate de britanici în America.
 
Poliția din Portland a declarat că făptașii au fugit de la locul incidentului și că, de aceea, nu s-au efectuat arestări. Duminica trecută, protestatarii au vandalizat și statuia lui Thomas Jefferson, al treilea președinte american.
 
Pe motiv că președinții Washington și Jefferson ar fi deținut sute de sclavi de culoare, lucru obișnuit în epoca lor, o parte dintre americanii anului 2020 militează pentru excluderea părinților fondatori ai SUA dintre reperele istorice naționale, pe motive legate de rasism și justițiarism. Aceste atitudini revanșarde au fost impulsionate de revolta împotriva uciderii, la 25 mai 2020, a afro-americanului George Floyd de către un polițist alb, considerat reprezentatul puterii și, deci, al opresiunii rasiale.
 
Numele primului președinte al Statelor Unite a fost atribuit și capitalei federale, Washington D.C., fondate pe 16 iulie 1790. În ciuda protestelor din 2020, este puțin probabil ca numele lui George Washington să fie șters din conștiința americanilor.