ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul opoziției conservatoare din Italia, Matteo Salvini, a înregistrat o victorie istorică în primul test electoral după ce și-a pierdut, vara aceasta, funcțiile în guvern, arată rezultatele finale ale scrutinului, conform agenției ANSA.

În alegerile regionale din Umbria, candidatul susținut de coaliția condusă de Salvini, Donatella Tesei, a câștigat 60 la sută din voturi, potrivit numărătorii finale, contracandidatul său,  Vincenzo Bianconi, obținând 33 de procente.

Rezultatul pune capăt celor 49 de ani de guvernare de stânga în Umbria și marchează o înfrângere usturătoare pentru partidele de guvernare de la Roma.

Bianconi a fost susținut de Partidul Democrat (PD, centru-stânga) și de Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem), parteneri dificili în cadrul coaliției de guvernare conduse de premierul Giuseppe Conte.

După alegerile din Umbria, „zilele guvernului național sunt numărate”, a declarat Salvini în fața susținătorilor săi, sărbătorind un succes „clar și răsunător”.

Victoria forțelor de dreapta în Umbria nu este deloc o surpriză. Alegerile au fost declanșate de un scandal legat de nepotism care a vizat fosta administrație de centru-stânga.

Înainte de alegeri, Conte a susținut că votul din Umbria nu va avea niciun efect asupra guvernului său, însă anvergura înfrângerii ar putea destabiliza noua sa coaliție de guvernare.

M5S a anunțat că nu va mai candida în alegeri regionale împreună cu Partidul Democrat.

Salvini și-a pierdut funcția de vicepremier și de ministru de interne în august, după ce a pus capăt alianței cu M5S și sperând să fie declanșate alegeri anticipate pentru a capitaliza succesul din sondajele de opinie. Planul lui a fost zădărnicit după ce M5S s-a aliat cu PD, fostul său adversar înveterat, pentru a preveni organizarea de noi alegeri care ar fi făcut ca Salvini să devină premier.