ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a anunțat luni că Uniunea Europeană nu intenționează încă să ia în considerare suspendarea călătoriilor în spațiul Schengen fără frontiere după un focar de coronavirus în Italia, dar că pregătește planuri de urgență, informează Reuters. Anunțul vine după ce, duminică, UE a transmis, prin vocea comisarului european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni,  că nu vede „niciun motiv de panică” pentru epidemia de coronavirus din Italia.


„În ceea ce privește diferite scenarii, cum ar fi o suspendare coordonată a Schengen-ului, nu vom ajunge aici pentru moment, dar lucrăm la diverse planuri de urgență”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Duminică noapte, Austria a suspendat circulația trenurilor în Alpi, spre Italia, pentru aproximativ patru ore înainte de a le reporni după ce doi călători au fost testați negativ pentru coronavirus.

Restricțiile de călătorie în zona Schengen ar trebui să fie proporționale și coordonate între statele UE, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides. De asemenea, ar trebui să se bazeze pe dovezi științifice, a adăugat ea.

„Deocamdată, OMS nu a sfătuit să se impună restricții fie pentru călători, fie pentru comerț”, a mai declarat Kyriakides jurnaliștilor luni, adăugând că o misiune a Organizației Mondiale a Sănătății se va deplasa marți în Italia pentru a evalua situația.

Patru oameni au murit în nordul Italiei din cauza bolii și aproximativ 150 de cazuri au fost confirmate începând de vineri, făcând din Italia cea mai afectată țară din afara Asiei.
 
Guvernul de la Roma a adoptat un decret-lege foarte strict, care plasează în izolare un număr de 11 orașe, din care 10 se află în jurul localității Codogno. „Nici intrarea, nici ieșirea nu va fi autorizată cu excepția unei derogări speciale”, a anunțat Giuseppe Conte.

Duminică, Veneția a decretat întreruperea festivităților organizate cu ocazia celebrului său Carnaval, care ar fi trebuit să se încheie marți, a manifestărilor sportive și închiderea școlilor și muzeelor. Însă barurile și restaurantele rămân deschise.

În Lombardia, în metropola Milano, capitala economică a Italiei, școlile, universitățile, dar și muzeele, cinematografele și teatrele, inclusiv celebrul Scala, vor fi închise. Toate barurile vor fi închise. Serviciile publice rămân deschise.