ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un italian este primul european care a decedat în urma infectării cu coronavirus vineri, la doar câteva ore după ce 10 orașe din Italia intraseră în carantină pe fondul înmulțirii numărului de persoane contaminate, relatează France24.com.  

Bărbatul de 78 de ani din regiunea Veneto, ale cărui analize au ieșit pozitive la coronavirus, a murit la spitalul în care fusese internat cu 10 zile în urmă pentru o altă problemă de sănătate, a declarat ministrul italian al Sănătății. 

Adriano Trevisan este unul dintre cei doi oameni depistați cu coronavirus din regiunea Veneto, alte 15 persoane fiind contagiate cu acest virus în Lombardia, regiune care a luat măsuri imediate de izolare a zonelor afectate. 

Locuitor al unui sat din apropierea Padovei, Trevisan fusese diagnosticat cu coronavirus la un test inițial, însă rezultatele definitive nu erau concludente.

Acesta avea trei fiice, una dintre ele fiind ex-primăriță a localității, a relatat publicația La Stampa daily.

Din luna decembrie, COVID-19 a răpus peste 2200 de oameni în Republica Chineză, locul de pornire al epidemiei.

În restul lumii, a ucis zeci de persoane și s-a răspândit în circa 27 de state și teritorii. Duminica trecută, un turist chinez în vârstă de 80 de ani a murit de coronavirus în Franța.

Un consătean al italianului Trevisan, în vârstă de 67 de ani, a fost, la rândul său, depistat pozitiv la testul medical în privința coronavirusului.

Conducătorul regiunii Veneto, Luca Zaia, declarase anterior în cursul zilei de vineri că în jurul satului Vo' Euganeo se va institui un cordon sanitar și că toți cei 3300 de locuitori vor fi testați medical.

Peste 50.000 de oameni din zonele vizate au fost rugați să nu iasă din casă, în timp ce toate manifestările publice, precum carnavaluri, slujbe bisericești și evenimente sportive au fost interzise vreme de o săptămână.

Cinci medici și alți 10 oameni din vecinătatea Lombardiei au avut rezultat pozitiv la testele privind coronavirusul, după ce, aparent, au frecventat același bar și grup de prieteni, au afirmat autoritățile cu prilejul unei conferințe de presă.

Premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat că „totul este sub control” și a accentual faptul că Guvernul menține „un nivel de precauție extrem de ridicat”.

Străzile din 10 orașe italiene au fost golite, cu doar câțiva oameni văzuți pe-afară și indicatoare anunțând închiderea spațiilor publice.

În Casalpusterlengo, un panou electronic de mari dimensiuni amplasat în fața primăriei afișa următorul mesaj: „Coronavirus: populația este invitată să rămână în casă, ca măsură de precauție”.

Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, a spus că autoritățile încearcă să stabilească exact care sunt persoanele cu care au intrat în contact cei infectați, pentru a le face tuturor controale medicale, aceasta fiind deocamdată „cea mai eficientă metodă de a izola virusul”.

Codogno este primul oraș care a fost închis, având o populație de 15.000 de locuitori, dintre care 3 au fost depistați ca infectați cu coronavirus. Între aceștia, un bărbat de 38 de ani și soția lui, însărcinată în luna a opta.

Alte 3 persoane au fost depistate pozitiv la un test preliminar și sunt în așteptarea rezultatelor definitive.

Primarul din Codogno, Francesco Passerini, a spus că știrile despre aceste cazuri au „indus panică” pe tot cuprinsul orașului din sudul Milanului.

Aproximativ 250 de oameni au fost izolați după ce au intrat în contact cu noile cazuri, conform autorităților din regiunea Lombardia, iar alți 60 de colegi de serviciu ai bărbatului de 38 de ani au fost testați medical.

Societatea regională de transport feroviar Trenord a anunțat că trenurile sale nu vor mai opri în 3 stații din zona afectată.

Alte 3 cazuri de virus din Italia sunt tratate în carantină la Institutul Spallanzani din Roma.